2024. április 26., péntek

„Egyelőre az SZHP és a VMSZ alkotják majd a tartományi kormányt"

Más pártok is érdeklődnek a vajdasági hatalomban való részvétel iránt, fogalmazott Vučević

A köztársasági és tartományi kormány is megalakul június közepéig, jelentette ki az N1 hírcsatornának adott interjújában Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt egyik újonnan megválasztott alelnöke, Újvidék polgármestere. A káderkérdésekre kitérve azt mondta: Igor Mirović megfelelő jelöltnek számít a tartományi kormányfői tisztségre. Egyelőre az SZHP és a Vajdasági Magyar Szövetség alkotják majd a tartományi kormányt, jelentette ki, majd hozzátette: nagy az érdeklődés más pártok részéről is az iránt, hogy bekapcsolódjanak a leendő tartományi kabinet munkájába.

A köztársasági kormány összetételéről szólva kifejtette: hamarosan minden ismeretessé válik, a terv azonban az, hogy előbb megalakul az új köztársasági parlament, s ezt követően szólítja egyeztetésre az érdekelt pártokat fel a Szerb Haladó Párt a kormányalakítással kapcsolatban.

Vučević beszélt a Vajdasági Rádió és Televízióban történt leváltásokról is, s azt mondta, a politikának semmi köze a történtekhez, a változások ugyanis még a választások előtt, öt hónappal korábban elkezdődtek. A Savamala városnegyedben történt éjszakai épületbontás kapcsán szervezett tüntetéseknek a párt alelnöke szerint politikai céljai vannak, bármennyire is „polgári kezdeményezésként próbálják azokat beállítani.”