2024. április 26., péntek

Esélyes a szerb jelölt

Jeremić: Várhatóan októberben derül ki, ki lesz az ENSZ új főtitkára

Vuk Jeremić, Szerbia ENSZ főtitkári jelöltje tegnap kijelentette, Szerbia közel áll ahhoz, hogy elnyerje Ban Ki Mun főtitkári posztját. Hozzátette, csupán Szerbia jelölését követi hivatalos dokumentum, egy 53 pontból álló szándéknyilatkozat.

Jeremić szerint már októberben tudni lehet, ki követi majd Ban Ki Munt az ENSZ főtitkári posztján, azzal, hogy a választási eljárás július végén kezdődik, amelynek során több körben szavaznak majd. Ezek közül csak az októberit hozzák majd nyilvánosságra.

Rámutatott, most először hozták nyilvánosságra a jelöltek kilétét, akiket szintén első alkalommal hívtak meg, hogy az ENSZ Közgyűlése előtt mutassák be programjukat. A főtitkár megválasztását eddig soha nem folytatták le ilyen transzparens procedúrában, és első alkalommal emlegetik a világot egy egészként.

Az SZRTV-nek adott interjújában részletezve a választási eljárást, elmondta, a Biztonsági Tanácsban zajlik majd a választás, ahol vétójoggal rendelkezik mind az öt állandó tagállam: az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország.

Arra a kérdésre, miszerint miként tekint Washington Jeremić Peking és Moszkva iránti barátságára, elmondta, az USA vétójoggal rendelkezik, de véleményt kell nyilvánítani a kísérő dokumentumról is. Mint kiemelte, 53 pontban, szándéknyilatkozatban foglalták össze mindazt, amit meg szeretne valósítani, ha a főtitkári posztra Szerbia jelöltjének szavazzák meg a bizalmat.

Elmondta ugyanakkor, hogy mind a 11 jelölt alkalmas arra, hogy Ban Ki Mun örököse legyen, illetve a jelöltek között előnyt élvez az új-zélandi Helen Clark, aki az egyetlen női jelölt, és a történelem során először lehetne nő főtitkára az ENSZ-nek. Ám a szabályok szerint most Kelet-Európa jelöltje van soron.