2024. április 26., péntek

Termalni bazen može postati i prava banja

Već je započeta obnova termalnog bazena na Paliću. Do kraja godine će se pokriti, dobiće i grejanje poda, a davno nekorišćene svlačionice će dobiti nove sadržaje.

Na Paliću je pre trideset godina izgrađeno kupalište sa termalnom vodom, ali od onda nije posvećena naročita pažnja na dobrotvorne posledice termalne vode, iako ta voda dokazano ublažava reumatske bolove i pomaže u rehabilitaciji nakon preloma kostiju. Usluge banje, koje se zapravo odnose samo na mogućnost kupanja, su se do sada mogle koristiti samo leti. Prema planovima, od sledeće godine goste bi mogao dočekati i pokriveni bazen, a sa pregradnjom svlačionica bi se i usluge proširile. Razgovarali smo o svemu tome sa zamenikom direktora D.O.O. Park Palić, Miladinom Vidakovićem.

- Bazen sa termalnom vodom je izgrađen 1984. godine i te godine su već gosti koristili usluge koje bazen pruža. Nažalost, korišćenje se ograničava na obično kupanje, jer se nije pridavala veća pažnja dobrim svojstvima termalne vode. Od 2000-ih godina bazenom su gazdovali J.P. Palić-Ludoš, Elitte Palić i drugi, a već šestu godinu spada u nadležnost D.O.O. Park Palića. Od tada nije bilo većih investicija, obnova, šta više, prečišćivač vode nije bio u funkciji, već smo bazen stalno popunjavali svežom vodom, što je rezultiralo ogromnom potrošnjom.

- Sadašnja obnova će se razvijati u tri faze. Kakvi su radovi izvršeni do sada i kada se očekuje njihov završetak?

– Prva faza se odnosi baš na obnovu već pomenutog sistema za prečišćavanje i dezinfekciju vode, i ti se radovi približavaju završetku. Probni rad planiramo za kraj maja. U ovoj fazi planiramo još obnovu poda bazena što će se takođe završiti do početka turističke sezone, znači do 25. juna.

Tokom druge faze radova planiramo postavljanje krova na bazen, odnosno, postavljanje krova na plato, što je ukupno prostor od 400 kvadratnih metara. Planiramo da izgradimo grejni pod, a te bi investicije omogućile korišćenje termalnog bazena tokom cele godine. Ove radove želimo da završimo tokom ovog leta. Treća faza bi bila obnova svlačionica koje su u veoma lošem stanju, što bi istovremeno omogućilo proširenje usluga, čak i potpuno iskorišćavanje mogućnosti koje banja ima, pa i vršenje terapija. Završetak ovih radova se može očekivati do početka naredne godine.

- Za obnovu koja je podeljena u tri faze su osigurani materijalni izvori?

– Izvođenje prve faze radova smo obezbedili od sopstvenih sredstava, odnosno, iz budžeta gradske samouprave, a to košta oko 3.500.000 dinara. Drugu i treću fazu planiramo finansirati iz republičkog budžeta, odnosno, od sredstava ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije. U toku je priprema projekta i predaja molbe ministarstvu. Obećanje je sa njihove strane već dato, a radi se o oko 15 miliona dinara.

- Kakva svojstva ima termalna voda Palića i kakve boljke leči?

– Termalna voda ima lekovito dejstvo, sadrži sulfite natrij-hidrokarbonat-joda, njena temperatura je 36 stepeni Celzijusovih, a efektivna je u terapiji raznih reumatskih oboljenja, kao i u terapiji prilikom raznih oštećenja, nakon preloma, i u rehabilitacijama nakon operacija. Što se tiče kožnih bolesti, preporučljiva je za dodatno lečenje psoriaze i hroničnog ekcema. Voda se može koristiti isključivo za kupanje, ali se preopručuje i za zdrave ljude koji žele da očuvaju svoje zdravlje i svoju formu.

- Pored investicija u banju, kakve planove ima D.O.O. Park Palić za ovu godinu?

– Ove će godine svakako biti u potpunosti obnovljeni trotoari u ulicama Jožef Hegediš i Splitski drvored, a biće proširen, i obnovljen, deo šetališta na obali Palićkog jezera. Ukupna vrednost planiranih radova iznosi 13 miliona dinara.