2024. április 26., péntek

Akik nagyon várják Vučić hívását...

Köztársasági szinten jövő héten kezdődnek a kormánykoalíciós egyeztetések

A kormánykoalíció majdani összetételével kapcsolatos találgatások folytatódnak, főleg azt követően, hogy Aleksandar Vučić kormányalakító, a Szerb Haladó Párt elnöke bejelentette, jövő héttől mindenkivel kész tárgyalásokat folytatni a köztársasági kormány következő összetételéről. Mint azt kedden hozzátette, ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki része lehet a kormánykoalíciónak, aki részt vesz az egyeztetésekben.

A Szerbiai Szocialista Pártról már most szinte teljes bizonyossággal elmondható, hogy nem mond nemet Vučić felkérésére, és részt vesz a tárgyalásokban. Ezt Ivica Dačić pártelnök és Slavica Đukić-Dejanović alelnök is megerősítették már. Viszont az is tény, hogy az SZSZP csúcsvezetésében nem mindenki ért egyet az együttműködés folytatásával. Többen is úgy vélik, hogy négy év közös munka éppen elég volt, ideje, hogy az SZSZP eltávolodjon a haladóktól, és ellenzékből politizáljon. Branko Ružić, az SZSZP alelnöke szerint a koalíciós tárgyalások során mindenféleképpen pontosan meg kell határozni a majdani és esetleges szerepvállalást, illetve felelősséget. Ružić kifejtette, ha a két párt folytatja az együttműködést, akkor a koalíciós tárgyalásokon elhangzottakat megállapodásba kellene foglalniuk. Hogy Vučićnak erről mi a véleménye, már kedden kiderült, amikor közölte: senki nem zsarolhatja, vagy szabhat feltételeket.

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke is nyilvánvalóvá tette már, hogy kész együttműködni az SZHP-vel, még akkor is, ha választási partnerei, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Szociáldemokrata Párt ebben nem érdekeltek. Mint azt Jovanović kifejtette, nem tolakszik, de észszerűtlenség lenne nem beszélgetni azzal, aki a választásokon a leadott szavazatok 50 százalékát megszerezte.

Saša Radulović, az Elég volt mozgalom elnöke és Boško Obradović, a Dveri első embere is nyitottak a beszélgetésre, mert mint arra mindketten rámutattak: igaz, hogy pártjaik álláspontja szöges ellentétben áll egymással, Szerbia jövőjének szempontjából hasznos lehet a párbeszéd. A Szerbiai Demokrata Párt, amely a Dverivel koalícióban vett részt az április 24-i választásokon, merőben más álláspontot képvisel. Sanda Rašković-Ivić pártelnök értékelése szerint az SZDP-nek nincsen miről tárgyalnia Vučićtyal és a haladókkal.

A nemzeti kisebbségek pártjai közül eddig a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve annak elnöke, Pásztor István, és a Muamer Zukorlić vezette sandžaki Bosnyák Demokratikus Közösség jelezték, hogy részt kívánnak venni a koalíciós egyeztetésekben.

A Demokrata Párt nevében Bojan Pajtić már többször is elmondta, hogy nem érdekeltek a párbeszédben és az együttműködésben.