2024. április 26., péntek

Amikor még semmi sem létezik

A Bolygó hangja című előadást mutatja be június 3-án Döbrei Dénes és Yoko Higashi a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban, azt megelőzően pedig Topolyán és Zentán is

A Nyári Mozi Színházi Közösség újabb produkcióját mutatja be, Döbrei Dénes és Yoko Higashi duóját, a Bolygó hangját. Yoko Higashi Lyonban élő japán butoh táncos, koreográfus, zenész és Döbrei Dénes vajdasági táncos, koreográfus új előadásának kiindulópontja a nulla idő, az az állapot, amelyben minden egyidejűen történik, tér nélküli, anyagmentes állapotban. Ez a nulla idő a teremtés előtti momentum, a teljes tisztaság pillanata, a mozdulatlanság, a csend. Ebben a tér és idő nélküli állapotban születik meg az előadás. A Bolygó hangjának képi világa Nicholas Roerich orosz festő, filozófus organikus képeit, színvilágát idézi meg. Roerich képeit nézve, a szín és formavilág harmonikus hatására az ember teste megemelkedik. Ezt a lebegő jelenséget idézi a két alkotó tánca. Boris Butorac látványtervező az elmúlt három évben állandó közreműködője Döbrei Dénes előadásainak. Videó- és fényinstallációi fontos részét képezik a közös munkának. A próbafolyamat idején rögzített képrészletek mozaikkockákként szolgálnak majd az előadás látványvilágához.

Döbrei Dénes és Yoko Higashi (Fotó: Lukács Melinda)

Döbrei Dénes és Yoko Higashi (Fotó: Lukács Melinda)

Az előadás bemutatója május 26-án lesz Ljubljanában, a kortárs táncosok és zenészek közös produkcióit bemutató Neforma programsorozat keretében. Az előadás szabadkai premierje június 3-án lesz a Kosztolányi Dezső Színházban.

Döbrei Dénes bemutatta előadásbéli partnerét, és szólt a produkcióról is:

– Yoko Higashi jokohamai születésű, de Lyonban él, tánccal és kortárs zenével foglalkozik. Ez az előadás oly módon jött létre, hogy a ljubljanai Španski borci kulturális központ minden hónapban meghív egy zenészt és egy táncost improvizálni a Neforma programsorozat keretében. Erre kaptam meghívást, és Yoko társult hozzám zenészként. Ez egy improvizatív est, de már hosszabb ideje igyekszünk elkészíteni egy előadást is. Ennek a szabadkai bemutatója lesz június 3-án. Az ezt megelőző időszakban fellépünk Ljubljanában, Szegeden, június elsején Topolyán, másodikán pedig Zentán. Yoko vasárnap érkezett, és hétfővel kezdve háromnapos tanfolyamot tart, amelyet a Bethlen Gábor Alap támogat. A tanfolyam már valóban egyfajta felkészülés az előadásra. A Bolygó hangja azzal a pillanattal foglalkozik, amikor még semmi sem létezik, amiből valamiképp elkezd létrejönni valami. Ha ezeket a mikroelemeket felhangosítanánk, igazi hangforrások jönnének létre, amelyeket megpróbálunk érzékeltetni – hallottuk Döbrei Dénestől.

Yoko Higashi a tanfolyamról és az előadásról a következőket mondta:

– Másodszor vagyok Szerbiában, először Palicson Min Tanaka nagy japán táncos, a Body Weather laboratórium megalapítójának tanfolyamán vettem részt. Ezt a vonalat követem. A butoh tánc kapcsán két alapítót említenek, egyik Ohno Kazuo, aki több mint száz évig élt, ő a világos oldal és Hijikata Tatsumi, akit a sötétség oldalának tekintenek. Jómagam a Hijikata oldalát kísérőkkel dolgoztam együtt, egyebek közt Hijikata özvegyével és Masaki Iwanával. Az előadást megelőzően tanfolyamot tartunk. Az alapokkal kezdünk, megpróbáljuk felszabadítani a testet, hogy eljusson abba a formájába, amivel ezt a fajta táncot lehet művelni. Sokat dolgozok a képekkel, hogy a test képeket fejezzen ki. A butoh táncot a test- és a képköltészeten keresztül közelítem meg. Ez lehetőséget ad a táncosoknak arra, hogy színpadi előadókként is kifejezzék gondolataikat és mozdulataikat. A bennünk lévő képi világot próbáljuk majd kivetíteni a nézők felé, és tánccá formálni oly módon, hogy belülről jövő, természetes legyen. Részben zenésze is vagyok az előadásnak, az elektronikus hangszerek a produkció szerves részeit képezik – mondta Yoko Higashi.