2024. április 26., péntek

Ma még épp elegen, holnap már kevesen

Ki vezeti majd a szerbiai kamionokat és buszokat?

Nemrégiben arról hallhattunk a hazai médiumokban, hogy vészesen fogy a professzionális sofőrök száma, egyre kevesebben választják maguknak itthon ezt a hivatást – vagy ami még helyesebb megállapításnak tűnik: egyre többen mennek el inkább külföldre, több pénzért csinálni ugyanazt. Nem szerb-specifikus problémával állunk azonban szemben: Európa szinte összes országában hiány van szakképzett sofőrökből, a felmérések szerint 36 országból 23-ban az első tíz legnehezebben betölthető munkahelyek valamelyike ez.

A képzett szerbiai sofőrök ennek köszönhetően tehát könnyebben találnak munkát külföldön, ezzel ugyanakkor Szerbiában keletkezik még erőteljesebb munkaerőhiány. Gondok vannak azonban már magával az oktatási rendszerrel is, mely nem „termel ki” elegendő szakképzett sofőrt.

Erre a problémára, s az egyre aggasztóbb szerbiai sofőrhiányra Dušan Nikolić, a Nemzetközi Szállítmányozás nevű gazdasági szervezet elnöke hívta fel a minap a figyelmet, mondván, már most „nagyon nehezen tudják forgalomba helyezni az összes nemzetközi szállításra alkalmas járművet, néhány év múlva pedig több tehergépkocsi lesz majd a parkolókban, mint az utakon”. Elmondása szerint Szerbiában 100 ezer haszongépjármű van, ezek használatához 120 ezer sofőrre lenne szükség. Összesen tízezer jármű a nemzetközi szállítmányozásban vesz részt. Nem kizárólag sofőrök kellenek, további 20 ezer személy kell a járművek állandó karbantartásához. Nikolić az oktatási rendszerrel kapcsolatban kifejtette: az nem felel meg a gazdasági követelményeknek, s ha semmi sem változik meg, akkor egyszerűen nem lesz 140 ezer olyan ember, aki a személy- és áruszállítással foglalkozna. Az országban egyébként jelenleg háromezren tanulnak szakképzett sofőrnek.

SOKAN SKANDINÁVIÁT VÁLASZTJÁK

Az újvidéki Városi Közlekedési Vállalatban megtudtuk, hogy szemmel látható a sofőrök számának folyamatos csökkenése. Nikola Jokić, a közlekedési vállalat végrehajtó igazgatója lapunknak elmondta, hogy egyre kevesebb a sofőr, azok, akik úgy döntenek, hogy nem dolgoznak tovább a városi közlekedési cégnél, elsősorban a skandináv államokat és az Egyesült Államokat választják következő munkahelyük célországaként.

– Növekvőben van a Városi Közlekedési Vállalattól távozók száma, de jelenleg elég sofőrrel rendelkezünk, nincsenek káderproblémáink – jelentette ki az igazgató.

DRÁGÁBB A VIZSGA

Lapunk felkereste Aleksandar Slijepčevićet, a topolyai X-Tim Logistic szállítmányozó vezetőjét is. Mint megtudtuk, egyáltalán nem új keletű problémáról van szó, az elmúlt években is megmutatkoztak már a sofőrhiány jelei. A gond most nagyobb lett azzal, hogy a polgárok könnyebben vállalhatnak munkát külföldön.

– Sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. Mégsem lehet az okok között csupán erre az egyre fogni azt, hogy miért van kevesebb sofőr. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy időközben jelentősen megdrágultak a C és E kategória megszerzéséhez szükséges vizsgák, a rossz gazdasági körülmények miatt a fiatalok sokszor egyszerűen nincsenek abban az anyagi helyzetben, hogy megszerezzék a szükséges jogosítványokat – mondta el lapunknak az üzletember.

Éppen emiatt, tette hozzá, eleve sokan elállnak attól az ötlettől, hogy vállalják a képzést és a vizsgát, annak költségeivel együtt. Az esetek többségében azonban a felelősség egy részét maga a vállalat is magára vállalhatja, segíthet a fiataloknak abban, hogy új tudásra tegyenek szert.

– Már évek óta tartanak azok a programjaink, amelyek az olyan új sofőröket célozzák meg, akiknek korábban nem volt semmilyen tapasztalatuk a nemzetközi forgalomban, szállítmányozásban. Kifejlesztettünk egy, a céloknak megfelelő képzést. Másfél hónappal ezelőtt új kiképzések is indultak, tanórák vannak a vállalatban, amelyek a munka elvégzéséhez szükséges szakterületeket ölelik fel.

NEM ÁRTANA MÉG NÉHÁNY SOFŐR

A járművek nem vesztegelnek (Fotó: Ótos András)

A járművek nem vesztegelnek (Fotó: Ótos András)

Mint Slijepčević elmondta, az egyik célja ezeknek a képzéseknek az, hogy a jelenlegi sofőröknek is felkínálják a továbbképzés lehetőségét. A képzések a nemzetközi szállítócégek egyesületével együttműködésben zajlanak. Hamarosan arra is lehetőség nyílik, hogy a vállalaton kívül álló érdeklődők számára is képzéseket tartsanak a licenccel rendelkező előadók.

Arra a kérdésre, hogy jelenleg van-e a vállalatnak elegendő sofőrje, beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy nagyjából mindig rendelkeznek megfelelő számú foglalkoztatottal, a járművek nem vesztegelnek, de a foglalkoztatottak állandó jellegű „vándorlása” miatt jó lenne, ha néhány sofőrrel több lenne a cégnél, könnyebb a munkát megszervezni, ha van néhány úgynevezett „tartalékos” sofőr is, akire számítani lehet.

– Szükség lenne helyettesítő sofőrökre is, akiket a meglévők helyett alkalmazni lehet például nyári szabadságok idején, olyan esetekben, amikor arra a legnagyobb szükség mutatkozik – magyarázta Slijepčević.