2024. április 26., péntek

Indiában a nők csaknem 80 százalékát zaklatják nyilvános helyen

India városaiban a nők csaknem 80 százalékát zaklatják nyilvánosan - ismertette hétfőn a Reuters brit hírügynökség az ActionAid UK nevű brit központú jótékonysági alapítvány tanulmányát.

A zaklatás fogalmába a tanulmány készítői a nemi erőszak és a fogdosás mellett a megbámulást és a füttyentést is belevették. A molesztáltak zöme 25-35 év közötti dolgozó nő vagy diáklány. Kilenc százalékuk mondta, hogy megerőszakolták. Ötven százalék arra panaszkodott, hogy követték, 44 százalék pedig füttyögést élt meg zaklatásként.

"Nekünk, akik Indiában élünk, a molesztáltak magas aránya nem meglepő, sokkal inkább az, hogy a felmérés megkérdezettjei közül milyen sokan válaszoltak, és milyen bátran feltárták sérelmeiket" - mondta Sandeep Csacsra, az alapítvány indiai részlegének igazgatónője.

Indiában a nőt alacsonyabb rendűnek tartják a férfinál, és a társadalmi szokásrend miatt számos veszély leselkedik rájuk: a gyerekkori kényszerű házasságkötéstől az elrabláson át a családon belüli kegyetlen erőszakig.

Ami az utóbbit illeti, 2014-ben közel 340 ezer feleség tett feljelentést azzal vádolva férjét, hogy az megerőszakolta, megverte, vagy durván zaklatta. Az adat az indiai szövetségi bűnügyi nyilvántartásból származik - 2015-ről még nincs összegzés -, és mivel 9 százalékkal több feleség fordult a rendőrséghez panasszal tavalyelőtt, mint 2013-ban, a növekedés azt mutatja, hogy az asszonyok kezdenek felbátorodni.