2024. április 26., péntek
TENISZ

Györe: Megtettem az első lépést

Habár három olyan játékost győzött le a Roland Garros selejtezőjében, akik a világranglistán 60–90 hellyel előtte szerepelnek, mégis a földön maradt: ahogy Györe László nyilatkozta, „nem szálltam el ettől az eredménytől”.

– Már a verseny előtt is tudtam, ahhoz, hogy a főtáblán szerepelhessek, három, nálamnál előrébb jegyzett versenyzőt kell majd legyőznöm. Amikor láttam a sorsolást, nem voltam elégedetlen, már csak azért sem, mert a svájci Marco Chiudinelli nem salakspecialista, s az első fordulóban ellene kellett kiharcolnom a továbbjutást. Az első játszma után úgy tűnt, a svájci már nem is nagyon igyekezett, beletörődött a sorsába, így a második szettben sikerült 6:0-ra nyernem – mondta Györe, aki szerint az argentin Nicolas Kicker (150.) elleni meccs nagyon kemény volt:

– Egy hajszál döntötte el a győztest. Kicker kiválóan játszik salakon, a rövidítésben kétszer is 6:4-re vezetett, onnan fordítottam, s végül mindkét tie-breaket 10:8-ra nyertem meg. A legfontosabb pillanatokban sikerült kiválóan összepontosítanom, s ennek meg is lett az eredménye.

A kimerítő meccs után 24 órával már a Roland Garros főtáblájára jutás volt a tét a cseh Adam Pavlašek (133.) ellen. Györe 6:2, 2:0-ra vezetett, majd break-labdája volt, a második játszmát azonban 6:3-ra elveszítette...

– A break-lehetőség gyorsan elúszott, mert ő ütött egy ászt, majd pár jó szervával megnyerte a játékot, s utána elkezdett egyre jobban játszani, én kicsit visszaestem, s végül a szettet is elveszítettem. Ekkor egy pillanatra megfordult a fejemben, hogy „most mi lesz?”, de szerencsére gyorsan rendeztem a gondolataimat, s a harmadik játszmát két breakkel magabiztosan nyertem meg.

Sokan az álmok városaként emlegetik Párizst, Györe azonban nem egy teljesült álomnak fogja fel a történteket:

– Szinte hihetetlen, hogy mennyien írtak nekem, mindenki gratulál, de én még nem érzem úgy, hogy ez most olyan nagy siker volna. Tisztában vagyok azzal, hogy ez egy szép eredménye, de ettől még nem szálltam el. Ez az első lépés azon az úton, amelyet évekkel ezelőtt megterveztem. Igazán akkor lennék elégedett, ha sikerülne a főtáblán meccset nyerni: most ezt a célt tűztem ki magam elé, de egyelőre még nem tudom, hogy ki ellen lépek pályára. Az, hogy ez valami újnak a kezdete, azért is igaz, mert életemben először fogok olyan hivatalos mérkőzést játszani, amelyben három játszmát kell nyerni a győzelemhez. Megpróbálom a legjobbat kihozni magamból az első fordulóban: az biztos, hogy a világranglistán előkelő helyen szereplő játékossal találkozom majd, aki ellen mindent megteszek majd a sikerért. Mert ugye, mi mást is tehetnék? – mondta jókedvűen a 21 éves teniszező, akit jelenleg a 215. helyen jegyeznek a világranglistán.