2024. március 29., péntek

Palicsi ultramaraton tizedszer

Az idei rendezvénynek humanitárius jellege is lesz

Az idén már tizedik alkalommal szervezi meg a Szerbiai Ultramaraton-szövetség a Palicsi-tó partján 24 órás maratoni versenyét június 18-án és 19-én, amelynek a jubileum miatt humanitárius jellege is lesz.

Jánosi Elvira a maratont szervező Szerbiai Ultramaraton-szövetség elnöke elmondta, a verseny június 18-án délben kezdődik, innentől számítódik a 24 óra. A versenyzők 50 és 100 kilométeren, 6, 12 vagy 24 órán át futhatnak, azzal, hogy az 50 és 100 kilométeres 24 órás táv teljesítése egyben világbajnoksági kvalifikáció is.

– A decemberi Mikulás-futás alkalmával ismertem meg Kis Jelenát, aki egy mozgássérült, tolókocsis hölgy. Kiderült, hogy számos sorstársához hasonlóan alig mozdul ki a négy fal közül, a tengert pedig még soha nem látta. Szabadkán a Banija utcában van egy intézmény, ahol felnőtt korú mozgássérültek tartózkodnak, napközi ellátásban. Megért bennem a gondolat, hogy jó lenne lehetővé tenni a részükre, hogy láthassák a tengert. Ekkor megkerestem Pásztor Bálintot, akiről tudom, hogy nemrégiben elkezdett futással foglalkozni, és ő támogatta az elképzelést – mondta. Ezért a rendezvényen belül egy jótékonysági staféta is indul, 24 órát át, amelyre bárki benevezhet, aki befizet a klub számlájára 6000 dinárt. A részvevők a rendezvény ideje alatt tetszőleges időpontban jelenhetnek meg, futhatnak, sétálhatnak, nevezési díjukkal Kis Jelena nyaralását támogatják.

Pásztor Bálint, a VMSZ politikusa elmondta, két éve amatőr szinten foglalkozik futással, és egy ideje foglalkoztatja a kérdés, hogyan tudná azt, ami az ő egészségének jó, kiterjeszteni másokra is.

„Ez a verseny arról szól, hogy aki a pénzt befizeti, és sétál vagy fut, az hozzájárul ezzel ahhoz, hogy legalább egy személy a kísérőjével együtt eljusson nyaralni. Én bízom benne, hogy annyi pénz gyűlik össze, amiből több személyt is támogatni tudunk” – nyilatkozta.

A sajtótájékoztatón, mint a verseny jelképesen első részvevője, Pásztor Bálint aláírta azt a pólót, amit minden részvevő kézjegyével lát el, és amit Kis Jelenának ajándékoznak.