2024. április 19., péntek

Legjobb Vajdaságból

Az idén négy termék kapta meg a rangos védjegyet

Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkár pénteken a tartományi kormány épületében kiosztotta az idei Legjobb Vajdaságból címet az erre rászolgált termékek előállítóinak.

A mokrini Eco Product szappanfőző műhely a kecsketejből készült Classic szappanért, az ürögi Jam and Jelly a meggylekvárjáért, valamint a szabadkai Mini Pani vállalat a sajttal és kukoricapehellyel töltött gyorsfagyasztott leveles tésztájáért és a földieperrel és vaníliával töltött gyorsfagyasztott leveles tésztájáért kapta meg a rangos védjegyet.

A tartományi kormány ezzel a díjjal elismeri az erőfeszítést, valamint maga köré csoportosítja azokat a vajdasági cégeket, amelyek versenyképesek a szerbiai és az európai piacon is. A Legjobb Vajdaságból cím birtoklása feltételezi az ISO–HACCP tanúsítványoknak és sztenderdeknek a birtokolását, és hogy valóban a vajdasági legjobb termékről van szó. Ezáltal ezeknek a termékeknek a kivitele a külföldi piacokra sokkal könnyebb.

A tartományi titkár elmondta, hogy nehéz és összetett folyamat megszerezni ezt a címet, egy évig is eltart a folyamat.

A termékek a cím viselésére három évig jogosultak, de a minőséget minden évben időközben is ellenőrzik. Történt már olyan is, hogy egy-egy ilyen ellenőrzést követően a megvizsgált termék többé nem elégítette ki a szigorú követelményeket és elveszítette a címet nyilatkozta Vasin.

El kellene érni, hogy a Legjobb Vajdaságból cím birtokosai látható és kiemelt helyet kapjanak a piacon. Ennek érdekében már hosszabb ideje kérleljük a nagyobb kereskedelmi láncokat, hogy külön sarkot alakítsanak ki ezen színvonalas termékek számára. Úgy vélem, hogy az állam részéről érkező támogatás szintén megilletné ezen termékek gyártóit fejtette ki véleményét Vasin.