2024. április 26., péntek
KAJAK-KENU

Még két magyar kvóta

Mindkét magyar egység megnyerte a Duisburgban tegnap véget ért olimpiai pótkvalifikációs versenyt, így Magyarországnak kajakban nyolc kvótája van, ami a maximális szám, ennél többet nem lehetett szerezni. Először Dombvári Bence győzött K-1 1000 méteren, majd az egyesbeli siker után a Hufnágel Tibor, Dombvári duó is megnyerte döntőjét ugyanezen a távon, így Hufnágel révén Magyarország újabb férfi kajakos kvótát szerzett a riói játékokra.

A pótkvalifikációs verseny harmadik magyar egysége, a K-1 200 méteren érdekelt Horváth Bence második lett a szám döntőjében, de ennek már nem volt tétje, mert több kvótát Magyarország már nem szerezhetett. A magyaroknak így a maximálisnál mindössze eggyel kevesebb, szám szerint 17 kvótájuk – 8 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus – van az augusztusi ötkarikás játékokra, ez a végleges szám. A riói csapat a válogatók alapján alakul majd ki.

A két szerbiai versenyző közül – Strahinja Mladežić és Bedőcs Krisztina – egyiknek sem sikerült riói kvótát szereznie: Mladežić C-1 1000 méteren nyolcadik, Bedőcs pedig K-1 500 méteren hatodik lett, s mindkét versenyben az első kettő (a román Capri és az olasz Tacchini, illetve a német Hering és a szlovák Kohlová) harcolta ki az olimpiai részvételt.