2024. április 26., péntek

Teljes gőzzel épül a regionális hulladéklerakó

Hét helyszínen folynak a munkálatok – Jövőre már szelektálva gyűjthetjük a szemetet

A regionális hulladékkezelő rendszer kiépítése keretében Békova és Orom között épül a központi lerakó, három önkormányzatban az átrakóállomások, további három községben pedig a hulladékudvarok. Ha sikerül tartani az ütemtervet, jövő tavasszal indul a próbaüzem. Az új rendszer keretében a háztartások szelektálják majd a szemetet. Az építkezés menetéről és arról, hogyan is néz majd ki a korszerű hulladékkezelési rendszer működése, Kikity Andreával, a Regionális Hulladéktároló Kft. igazgatónőjével beszélgettünk.
Az igazgatónő elmondta, a regionális hulladékkezelő rendszer több objektumból áll, jelenleg hét különböző helyen építkeznek.

– A központi létesítmény itt Szabadkán, vagyis Békova és Orom között épül, itt fog helyet kapni a hulladéklerakó, valamint a kísérő objektumok, mint a komposztáló, a hulladékválogató és az igazgatási épület. Három átrakóállomást építünk, Topolyán, Magyarkanizsán és Zentán. Ezeken a helyeken a szemeteskocsikból a hulladék nagyobb konténerekbe kerül, így szállítják a hulladékot Szabadkára, amivel csökken a szállítási költség. Minden ilyen állomás mellett ún. hulladékudvar is épül, ahova a lakosok el tudják vinni saját, nagyobb térfogatú hulladékaikat, amelyek nem férnek bele a konténerekbe, valamint a veszélyes háztartási hulladékot, amit nem lenne szabad a kukákba rakni. Emellett, azokban az önkormányzatokban, ahol nem épül átrakóállomás – Kishegyesen, Csókán és Törökkanizsán – csak hulladékudvar lesz. Így ezeken a településeken is lesz olyan hely, ahol a helyiek a háztartási gépeket, elektronikus hulladékot le tudják rakni – részletezte Kikity Andrea.
Ami az építkezést illeti, elsőként a központi lerakó kiépítése kezdődött el, a tavalyi év közepén, azért, mert ennek a befejezése a leginkább időigényes.
– Ezen a lokáción kétszer három hektárnyi lerakótest épül ki. Befejeződtek a földmunkálatok, és a közeljövőben kezdik a kivitelezők a szigetelőrétegek kiépítését. Ezenkívül a földmunkálatokkal elkezdődött az év elején az objektumok kiépítése is. Két nagyobb montázsépület épül. A hulladékválogató üzem 2400 m² -es csarnoka, és egy kisebb, amelyben a kamionszerviz kap helyet, és itt történik majd a másodlagos nyersanyag tárolása. Itt már a betongerendák is a helyükre kerültek, és folyamatban van a falak felállítása. Az igazgatósági épület alapjai is elkészültek, itt is épülnek a falak. Leszállították már a csurgalékvíz-tisztító berendezést, valamint a fekáliás vizek tisztítását végző berendezést. Ki lett választva a komplexum szívének számító válogatóüzem gyártója is, a legyártás hamarosan elkezdődik, a beszerelés októberben lesz aktuális. Ezenkívül kiépült egy kb. 100 méteres mélységű kút is, ebből nyerjük a tűzvédelemhez szükséges vizet, amely technikai vízként is szolgál majd – magyarázza az igazgatónő.
Az átrakóállomások kivitelezőjét tavaly választották ki, és alá is írták vele a szerződést, amelynek értelmében idén február 3-tól egy év a kivitelezési határidő. Ugyanez a szerződés tartalmazza a tehergépkocsik beszerzését is.
– Öt kamionról van szó, amelyek az átrakóállomások és a lerakó között szállítják majd a hulladékot, valamint további három szemétszállító autót szállítanak le, amely az újrahasznosítható hulladék szállítására szolgál majd. Az állomások kiépítése és a teherautók beszerzése vissza nem térítendő európai pénzeszközökből történik, míg a törökkanizsai, a csókai és kishegyesi hulladékudvarok kiépítését a hét érintett önkormányzat finanszírozza. Erre lefolytattuk a közbeszerzést a szerbiai törvényekkel összhangban, mivel költségvetési pénzről van szó, aláírtuk a szerződést a kivitelezőkkel, és a napokban megkezdték a munkálatokat. Itt rövidebb a határidő, 150 nap. Ilyen ütemterv mellett 2017 elejére minden elkészülhet, mi biztosítjuk az engedélyeket a próbaüzemre, és megkezdhetjük a regionális hulladéklerakó használatát – vázolta fel Kikity Andrea.

Ahhoz, hogy egy korszerű, fenntartható, működőképes rendszert kapjunk, a közvállalatok gépparkját is meg kell újítani. A Regionális Hulladéktároló Kft.-hez hét önkormányzat tartozik, a hulladék begyűjtése ezekben különbözőképpen van megszervezve. Az új rendszer új gépkocsikat igényel, ezek beszerzése is a projektum része. Erre a köztársasági költségvetésben 472 millió dinárt különítettek el, és amint az illetékes minisztérium elindítja a közbeszerzést, ez is elindulhat.
Az újonnan kiépülő rendszer az eddigi gyakorlattal szemben, környezetkímélő hulladékgazdálkodást tesz lehetővé.
– Az eddigi gyakorlat úgy nézett és néz ki, hogy az önkormányzatok kijelöltek egy-egy helyet, ahol bárminemű kezelés nélkül helyezik el a hulladékot. Ezek nem rendelkeznek aljzatszigeteléssel, így pedig szennyeződik mind a talaj, mind a föld. A szerves hulladék lebomlásával gázok keletkeznek, amelyek a levegőt szennyezik, és a szél is viszi a szemetet. A regionális lerakónak megfelelő szigetelése lesz, és csurgalékvíz-kezelő is épül, mert a szerves hulladékból nagy mennyiségű csurgalékvíz keletkezik. A keletkezett biogázokat első fázisban fáklyázzuk, később viszont hasznosítani fogjuk elektromos áram képzésére vagy fűtésre. A komplexum szíve a válogatóüzem, amelyen átmegy a hulladék legnagyobb része. Olyan válogatónk lesz, amelyet egyrészt a háztartásokban már szétválogatott nyersanyag további válogatására használunk, típusonként, mert így lehet értékesíteni: a PET-palackot színenként, a műanyagot típusonként és a papírokat is fajtánként. Ezt bálázva értékesítjük. Másrészt a vegyes hulladék is átmegy a válogatón. Első fázisban a szerves hulladékot válogatják ki, ez megy a komposztálóba, illetve ki lesz válogatva az újrahasznosítható hulladék is. Persze ennek az újrahasznosítható hulladéknak kisebb az értéke, mert nem olyan tiszta, mintha a háztartásban válogatták volna ki, de ez is hasznosítható, és nem terheli a lerakó testét. Ami a komposztálót, tehát a szerves hulladékkezelő üzemet illeti, itt több box lesz, a szerves hulladék típusa és minősége szerint. Egy boxban kezelik majd a vegyes hulladékból kiválogatott szerves hulladék, amit felhasználunk a lerakó testének napi fedésére, ami törvényes előírás, a zöldhulladékból pedig minőségi komposzt készül. A szerves hulladékot kezeljük, a többit kiválogatjuk és hasznosítjuk – mondta el az igazgatónő.
Ami a háztartásokat illeti, egy úgynevezett kétkukás rendszer felállítását tervezik, ami a legegyszerűbb megoldás a lakosságnak.
– Egyik kukába kerül az újrahasznosítható hulladék: a műanyag flakonok, papír, fém, konzervek, a másikba a nem újrahasznosítható vegyes hulladék. Ez a rendszer fokozatosan indul majd be a régióban, hiszen nagyon sokba kerülne, hogy egyszerre biztosítsunk minden háztartás részére kukákat. Folyamatban van a tarifarendszer kidolgozása, próbálunk olyan rendszert kidolgozni, amely ösztönzi majd a lakosságot a szelektálásra – magyarázza.
A vállalat képzéseket is tart, hogy felkészítse a lakosságot az új rendszerre.
– A projektum kezdetén voltak edukációs kampányaink, amivel leálltunk, mert láttuk, hogy lassan halad a beruházás, nincs megfelelő infrastruktúra, és olyasmiről beszéltünk volna, ami még nem kézzelfogható. Most, hogy közeledünk a célhoz, különböző célcsoportokkal dolgozunk, közvállalatokkal, környezetvédelmi civil szervezetekkel, önkormányzatokkal és a legfontosabb, igyekszünk a gyerekeket mint a jövő nemzedéket is megcélozni. A következő tanévben az iskolákban is lesznek akciók – tette hozzá Kikity Andrea.