2024. április 26., péntek

A Zsebszínház kettős búcsúzója

A zombori Berta Ferenc Zsebszínház kedden este, a 201. Találkozásokon elbúcsúzott az egyesület alapítójától, a 70 éves korában váratlanul elhunyt, Magyar Életfa díjas műkedvelő színésztől, rendezőtől, díszlettervezőtől, művelődésszervezőtől, Győrfi Sándortól, a vajdasági amatőr mozgalom mindenesétől, és egyben a Zsebszínház közönségétől is.

Emlékbeszédében Fekete J. József, az egyesület elnöke kiemelte, hogy Győrfi Sándor műkedvelői tevékenysége a Vajdasági Magyar Amatőrszínházzal és a Berta Ferenc Zsebszínházzal együtt végzett tájoló munka mellett főként a szórványmagyarság művelődési amatőrizmusának fejlesztése nyomán szolgálta a vajdasági magyarság kulturális önazonosságának megőrzését. Több mint száz darabban játszott, ám az érdemeket gyakorta elfedő színfalak mögött is fáradhatatlanul azon dolgozott, hogy oly sokan szórakozhassanak, élvezhessék a szép magyar színpadi beszéd és a játék ötvözetét, közben pedig olyan műkedvelők nevelődjenek fel, akik a tehetségük, elszántságuk mellé tudást is szereznek, és azt saját szűkebb pátriájukban kamatoztatják. Élettere és lételeme a színpad volt, neve egybeforrt a bácskai magyar műkedvelő színjátszás fogalmával, nemzedékek nevelésével és példamutatása a vállalással azonosult, amikor nem csupán a színpad dolgaival kell törődnie az előadónak és rendezőnek, hanem számtalan külső körülmény egybehangolásával, megteremtésével, összefogásával, hogy a színészek és a darab egyáltalán színpadra kerülhessen.

– Életéből 57 évet áldozott a műkedvelésnek, Bácskának, a magyarságnak.

Fájó szívvel és annak tudatában búcsúzunk tőle, hogy nem lép már helyébe senki – mondta Fekete J. József, majd fölolvasta Faragó Árpádnak a lapunkban kedden megjelent emlékező sorait, amely részletesen taglalja azt az űrt, amely a zombori színész hírtelen távozásával az amatőr mozgalomban keletkezett. Fekete végül közölte, hogy az emlékműsorba olyan produkciókat válogattak, amelyek tükrözik Győrfi vonzódását a szomorkás és a vidám hangulatokhoz, és mindahhoz, ami színpadon megtörténhet.

Az Özvegy, Győrfi Klára által összeállított, Izelle Károly nagybecskereki színész rendezte emlékműsorban barátok és pályatársak léptek pódiumra: a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszói, a bajmoki Jedinstvo-Egység Művelődési Egyesület táncosai, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület költő-versmondói, Kotroba Júlia szabadkai nótaénekes, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház operettszínészei, Szlákó Angela és József zombori énekesek Juhász Rafael és Fridrih Ferenc zenekíséretével, a rendezvénynek otthont adó Magyar Polgári Kaszinó műkedvelői, valamint a Berta Ferenc Zsebszínház Kisegyüttese.

A zsúfolásig megtelt színházteremben megtartott másfél órás rendezvényt követően, ami alatt többen állni kényszerültek, Fekete J. József egyesületi elnök búcsúkoktélra invitálta a közönséget, és bejelentette, tizenöt év után végső búcsút vesz a Zsebszínház a közönségétől, az egyesület ugyanis beszüntette tevékenységét. Ami bizonyára ugyancsak jelentős űrt hagy a vajdasági magyar művelődési életben.