2024. április 26., péntek

Pánikgomb az egészségházakban

Új intézkedéseket vezetnek be az egészségügyi intézményekben

Tegnap ünnepelte a szerbiai orvosi kamara fennállásának 115. évét. Ebből az alkalomból Vesna Jovanović, az orvosi kamara igazgatója a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva elmondta, egyes egészségügyi intézményekben speciális intézkedéseket vezettek be az erőszakos esetek megelőzésére. Néhány egészségügyi intézményben pánikgombot és fémdetektort szereltek fel az egészségügyi nővérek és az orvosok nagyobb biztonsága érdekében. Hozzátette, emellett az intézkedések mellett törvénymódosításokkal is növelni szeretnék az egészségügyi dolgozók biztonságát. Kiemelte, a legnagyobb probléma, hogy a mentálisan sérült személyek gyakran összetűzésbe kerülnek az orvosokkal és az egészségügyi dolgozókkal, és ezt törvényileg szeretnék orvosolni. 

– Módosítani kell, hogy a pszichiátriai betegeknek ne kelljen sorba állniuk az egészségházakban, azért, hogy megkapják a gyógyszereiket. Gyógyszeres terápiájukat a pszichiáterüktől kellene kapniuk. Több szinten is tenni kell az egészségügyi dolgozók biztonságáért – hangsúlyozta Vesna Jovanović.

Kijelentette, a média is hibás, hogy az orvos–beteg-kapcsolatok ma ilyen szinten vannak. Egyrészt a médiában többször is elhangzik, hogy az egészségügyi dolgozók korrumpáltak, nem végzik a munkájukat, másrészt a páciensek úgy érzik, az egészségügyi dolgozók korlátozzák őket jogaikban.

Az orvosi kamara figyelmeztet arra, hogy Szerbiában csak 5 millió lakos rendelkezik egészségügyi biztosítással. Egy személy éves biztosítási összege 230 euró. Hangsúlyozzák, az államnak el kellene gondolkodnia azon, hogy több pénz jusson az egészségbiztosításra.