2024. április 26., péntek

Új aszfaltutak Kispiacon és Velebiten

Magyarkanizsa községben a tavaszi időszakban útburkolási munkák kezdődtek, a tizenháromból összesen kilenc településen. Május 17-én két útszakasz átadására került sor, a kispiaci és a velebiti lakosok már használatba is vehették az új aszfaltutakat.

A kispiaci új úton Milica Maljković, Szarapka Ede, Fejsztámer Róbert és Dr. Nyilas Mihály (Puskás Károly felvétele)

A kispiaci új úton Milica Maljković, Szarapka Ede, Fejsztámer Róbert és Dr. Nyilas Mihály (Puskás Károly felvétele)

Szarapka Ede, a kispiaci helyi közösség elnöke elmondta, a jelenleg kiépült útszakasz a falu kivezető útja, amely Orom és Oromhegyes felé vezet, valamint a helyi termőföldek fele ezen az úton keresztül közelíthető meg.

– Ezzel az úttal a helyi közösségnek az elmúlt harminc évben számos problémája volt, mivel folyamatosan tönkrement a nagy terhelés miatt. Minden évben saját forrásból csempe- és cseréptörmeléket szereztünk be, az itteni emberek pedig saját erejükből, munkaakciókon javítgatták ezt az utat. A tavalyi évben a helyi közösség vagyonadóból származó pénzéből sikerült elkészíteni a tervdokumentációt és megteremteni a forrást, hogy ez az út megépülhessen. Fontosnak tartom, hogy a helyi polgárok pénzéből, az itt maradt vagyonadóból tudtuk ezt a beruházást finanszírozni, és láthatóvá vált, hogy ez az összeg célirányosan van elköltve – mondta a kispiaci helyi közösség elnöke.

Milica Maljković, a velebiti helyi közösség elnök asszonya elmondta, hogy minden útnak nagy jelentősége van a faluban, ugyanúgy a főutaknak, regionális utaknak, mint egy-egy kisebb utcának. Mivel nagyon sok a faluban a mezőgazdasági terület, ezért fontos, hogy megfelelő utakkal is biztosítsák a gazdálkodók mindennapi munkáját, hiszen az őszi és az esős időszakok igencsak megnehezítik a közlekedést. A velebiti lakosok elégedettek, és nagyon örülnek az aszfaltnak.

– A beruházások összértéke megközelíti a 15 millió dinárt, 3,9 millió Velebiten, 11,5 millió Kispiacon – mondta Fejsztámer Róbert, a gazdasági, pénzügyi és fejlesztési osztály vezetője.

A velebiti útszakasz nagyjából háromszáz méteres, a kispiaci pedig majd egy kilométer hosszú, mindkét út településen belül van, és bár ezek az útszakaszok kicsinek tekinthetők, a beruházás mégis jelentős az önkormányzat számára, hiszen 70 családot érint közvetlenül, nekik az elkövetkező időszakban nem kell megküzdeniük a sárral, hóval, faggyal, vízzel a saját házuk előtti útszakaszon.

Fejsztámer elmondta, az önkormányzat számára kiemelten fontos az, hogy a falvak is hasonlóképpen fejlődjenek, mint a központ, Magyarkanizsa. A beruházások nagy része általában a központban történnek, ezen igyekeznek egy kicsit mindig finomítani, a helyi igényeknek megfelelően. A községi útburkolási beruházás másik, befejezéshez közelítő munkálata a magyarkanizsai Kisvasút utcában folyik.