2024. április 26., péntek

Legyél a Cimborám!

Zentán tartott lemezbemutató koncertet Korhecz Imola és a Cimbora Együttes

Az Énekelt Versek XXI. Zentai Fesztiválja kísérőrendezvényeként a hétvégén a zentai Művelődési Házban tartott lemezbemutató koncertet Korhecz Imola és a Cimbora Együttes, akik a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában megjelent legújabb, Legyél a Cimborám! című lemezük anyagával lepték meg a zentai óvodásokat.

A Cimbora Együttes tíz évvel ezelőtt alakult, a tagjai Juhász Csaba, Podhorányi Zsolt, Schneider Szilveszter és Veér Bertalan, akik Korhecz Imolához hasonlóan rendkívül fontosnak tartják, hogy a megváltozott, kissé talán felgyorsult világban is igyekezzenek értékeket közvetíteni a gyermekek felé. Nem véletlen tehát az egybeesés az együttes neve és a nagy sikerű Cimbora című televízió-műsor között, hiszen az együttes tagjai saját bevallásuk szerint a műsor szellemiségét kívánják továbbéltetni, büszkén hirdetve, hogy a művészetek által is lehet barátokat, illetve cimborákat szerezni.

A zentai óvodások nagyon élvezték a Cimbora Együttes koncertjét (Fotó: Gergely Árpád)

A zentai óvodások nagyon élvezték a Cimbora Együttes koncertjét (Fotó: Gergely Árpád)

– Azt mondják, a színház olyan egyszeri és megismételhetetlen csoda, amely a jelennek szól. Ezt a csodát próbáljuk mi konzerválni és továbbvinni, de mindeközben a koncertek élményét is igyekszünk megélni. Fontos, hogy legyenek felvételeink és lemezeink, ám az igazi nagy pillanatokat mindig a gyerekekkel való találkozások jelentik, és ez Zentán igazán csodálatosan sikerült, hiszen a gyerekek nagyon aktívak voltak, és örömmel kapcsolódtak be a koncertünkbe. A célunk ugyanis mindig az, hogy őket is bevonjuk mindabba, ami a színpadon zajlik, előcsalogatva belőlük a dallamot, a ritmust és a játékot, mindeközben már egészen kicsi korban felhívva a figyelmüket arra, hogy ezek milyen szoros egységben állnak egymással – hangsúlyozta a koncertet követően Korhecz Imola. Elmondta, a Legyél a Cimborám! című új lemezükön mások mellett Kántor Péter, Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Nemes Nagy Ágnes, Petőcz András, Szűcs Imre, Varró Dániel, Weöres Sándor és Zelk Zoltán költeményei is szerepelnek, a szöveg mellett pedig nagy hangsúlyt fektettek a zenére is.

– A lemezen Pálfi Ervin bőgőzik, akit itt, Vajdaságban senkinek sem kell külön bemutatni, hiszen fantasztikus zenész, aki nagyon sokat segített nekünk abban, hogy ez a lemez igazán jól szóljon. De nagyon sokaknak kellene még köszönetet mondanunk, mások mellett Vörös Csongor hangmérnöknek, aki kiváló munkát végzett, és természetesen a Cimbora Együttes minden egyes tagjának is. Szeretnénk, ha sok koncertünk lehetne majd itt, Vajdaságban, és ezáltal is hozzá tudnánk járulni ahhoz, hogy a gyermekek megszeressék az anyanyelvüket, és felismerjék azt, hogy mennyi lehetőséget ad számukra a költészet és a zene találkozása – fogalmazott Korhecz Imola.

Elmondta, tapasztalataik szerint a költészet és a zene ma is ugyanolyan módon le tudja kötni a gyermekek figyelmét, mint évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt. – Azt mondják, hogy a világ megváltozott, felgyorsult, és a gyerekeket már nem köti le az, ami húsz vagy harminc évvel ezelőtt lekötötte, mi viszont azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek most is ugyanolyanok, mint régen: őszinték. Ha nem tetszik nekik az, amit látnak, elmondják, ha viszont tetszik nekik, azt is elmondják. Ezért jó velük együtt lenni, ezért fontos a velük való találkozás. Az is rendkívül fontos, hogy példát mutassunk nekik, hiszen ha mindezt már egészen kicsi korukban elültetjük bennük, akkor az akár életre szóló is lehet számukra. A világ persze megváltozott, és sok olyan lehetőséget kínál, amelyek néhány évvel ezelőtt még nem voltak divatban, és természetesen valamilyen módon ezeket is követnünk kell, a vers azonban örök, és ez az, amit hirdetni szeretnénk – szögezte le Korhecz Imola, hozzátéve, a tervek szerint a közeljövőben Vajdaság több településén is fellépnek majd a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában megjelent Legyél a Cimborám! című lemezük anyagával.