2024. április 26., péntek

Vásár tizedszer

Szerbia minden régiója és hat ország vállalkozói képviseltetik magukat az idei kiállításon

Tizedik alkalommal kerül sor idén a Susajam elnevezésű regionális és nemzetközi gazdasági kiállítása a szabadkai Sportcsarnokban június 2–4-ig, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón. A rendezvényt idén is a Szabadkai Piacok közvállalat szervezi, a Szabadkai Regionális Gazdasági Kamarával és az önkormányzattal karöltve.

Ljuben Hristov kisvállalkozásokkal megbízott polgármesteri tanácsos elmondta, az idei vásáron összesen hat ország képviselteti magát, így érkeznek kiállítók Horvátországból, Romániából, Magyarországról, Boszniából és Szlovéniából is. Emellett Berlin Treptow-Köpenick körzete is megjelenik a szabadkai rendezvényen, polgármesterük jelezte, hogy személyesen is jelen lesz.
Hristov elmondta, szeretnék hagyománnyá tenni a fiatalok „bekapcsolását” a vásárba, így a tavalyi évhez hasonlóan idén is megjelennek a középiskolások saját standjaikkal, ahol bemutatják mindazt, amit a tanév során alkottak. A tanácsos szerint ez ösztönzés lesz a fiataloknak is a további munkához, egyben a vállalkozók is megtalálhatják itt jövőbeni kádereiket.
A sportcsarnok területén nagyjából 200 kiállítónak van hely, a kapacitások jelen pillanatban 85–90 százalékban már beteltek, ezért Hristov arra buzdította az érdekelt kiállítókat, hogy ha még nem tették meg, jelentkezzenek mielőbb.
Kiemelte, a korábbi évektől eltérően kevesebb lesz a kulturális és más jellegű kísérőrendezvény, aminek anyagi okai vannak.
Ilinka Vukoja, a Szabadkai Piacok KKV igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, eredetileg négymillió dináros költségvetést terveztek az idei kiállításra, viszont időközben kiderült, hogy a megszorítások miatt a várostól és a tartománytól is kevesebb pénzt kapnak. Az önkormányzat 26 százalékkal csökkentette a vásárra szánt összeget, a tartomány pedig 50 százalékkal, így a tervezett egymillió helyett csak 500 ezer dinárt biztosítottak. Arra fognak törekedni, hogy a látogatók ezt a költségcsökkentést ne érezzék meg.
Az igazgatónő hozzátette, az elmúlt évek tapasztalatai alapján mindenképpen van igény erre a rendezvényre, amelynek az előkészületeit már az év elején megkezdték, kiírták a közbeszerzési pályázatot a standok felépítésére, amit a Mundijal nevű cég nyert el, ők adták a legkedvezőbb ajánlatot. Összességében 1600 négyzetméternyi kiállítási terület lesz a sportcsarnokban, illetve ezenfelül az épület előtt is lesznek kiállítók.
A vásárra a belépés idén is ingyenes lesz, és azok között, akik kitöltik a helyszínen a kérdőívet, értékes nyereményeket sorsolnak ki, a fődíj a Tehnoserv vállalat felajánlásával egy szilárd tüzelésű kazán lesz.
Ivan Vojnić Tunić, a Szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara főtitkára elmondta, külön erőfeszítéseket tettek a vásár regionális jellegének erősítésére, így idén első alkalommal képviselteti magát Koszovó, illetve jelen lesznek Kelet-, Nyugat-, és Közép-Szerbia és Belgrád gazdálkodói, valamint minden vajdasági térség vállalkozásai.
Összességében 15 kamara vesz részt a vásáron, mintegy 100 kiállítót hoznak magukkal. Emellett szeretnék erősíteni a vásár élelmiszer-ipari jellegét is, ami Szabadka egyfajta védjegye. Ennek keretében lesz egy borkiállítás kóstolással egybekötve, ahol a térség borászai mutatják be termékeiket.