2024. április 26., péntek

Újra kell tárgyalni Šešelj bűnösségét

Brammertz szerint Mladić ügyében 2017 végén várható a hágai törvényszék ítélete

Vojislav Šešelj elsőfokú felmentő ítéletének megsemmisítése kell, hogy a volt Jugoszlávia területén a konfliktusok során elkövetett súlyos bűncselekmények kivizsgálására megalakult nemzetközi törvényszék elsődleges feladata legyen, jelentette ki Serge Brammertz hágai főügyész a szarajevói Dnevni avaz lapnak adott interjújában. Brammertz a múlt héten Szarajevóba látogatott, akkor jelentette ki, hogy a hágai törvényszék ügyészsége mindent megtesz azért, hogy a felmentő ítéletet megváltoztassa. Szeretnék teljesen érthetően fogalmazni, nem vagyunk elégedettek, és tudjuk, hogy fontos munka előtt állunk – mondta Brammertz.

Megerősítette azt is, hogy a hágai törvényszéken többen csalódtak Radovan Karadžić ítéletében, ugyanis az ítélet során nem bizonyosodott be a népirtás ténye, csupán Srebrenica területén. Fontos, hogy ne veszítsük szem elől azt, hogy a bírák megállapították Karadžić felelősségét több bűncselekményben és a népirtásban, az üldöztetésben, a gyilkosságban és a kitoloncolásban. Szerintem ez az elsőfokú ítélet üzenete – mutatott rá Brammertz.

A főügyész kijelentette, arra számít, hogy Ratko Mladić ügyében az elsőfokú ítélet kihirdetésére 2017 végén kerül sor. Mint elmondta, ebben az esetben jelentős mennyiségű bizonyítékot tárnak majd fel az ügyészek, amelyek véleménye szerint bizonyítják majd Mladić bűnösségét.