2024. április 26., péntek
CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ

Megtelt zarándokokkal a hegynyereg

Idén is megtelt zarándokokkal a csíksomlyói hegynyereg. A helyszínre vezető csíkszeredai Szék utcán szombat reggel tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, ahonnan felkapaszkodtak a hegynyeregbe.

Fotó: MTI – Mohai Balázs

Fotó: MTI – Mohai Balázs

A hagyomány szerint keresztaljáknak nevezett csoportok élén tábla jelzi a település nevét, ahonnan érkeztek. A kordonban zarándokolt Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és felesége, Herczegh Anita is. A zarándokok között ott volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is. Az idei búcsú ünnepi szónoka Csintalan László tiszteletbeli kanonok, tiszteletbeli főesperes, csíkdelnei plébános volt, aki a szülőföld által biztosított élettér betöltésének a szükségességéről beszélt a csíksomlyói hegynyeregben százezrek által hallgatott prédikációban.

A hegytetőn a búcsú előtti órákban a szervezők folyamatosan jelentették be az érkező csoportok lélekszámát és a csoportvezetők nevét. A gyalogos zarándokcsoportok bejelentését olykor megtapsolta az összegyűlt tömeg. A kordonban zarándokolt Áder János Magyarország köztársasági elnöke és felesége Herczegh Anita. A zarándokok között volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is.

Csintalan László a csíksomlyói búcsún tartott szentmisén (Fotó: MTI – Mohai Balázs)

Csintalan László a csíksomlyói búcsún tartott szentmisén (Fotó: MTI – Mohai Balázs)

Az idei búcsú ünnepi szónoka Csintalan László tiszteletbeli kanonok, tiszteletbeli főesperes, csíkdelnei plébános volt, aki a szülőföld által biztosított élettér betöltésének szükségességéről beszélt a csíksomlyói hegynyeregben százezrek által hallgatott prédikációban. A mózesi áldást idézve kijelentette: Isten akarata, hogy éljünk és jobban éljünk a szülőföldünkön. Úgy vélte, hogy a csíksomlyói zarándoklatból kell erőt meríteni ahhoz, hogy a családdal, az egyházközösséggel és a néppel összekapaszkodva kérjük Isten áldását az életterünk betöltéséért.
„Ne maradjon beszegezett ház, gyerek nélküli iskola, megfogyatkozó falu és város, megfogyatkozott ország és szülőföld. Be kell töltenünk életterünket” – hangsúlyozta a búcsú szónoka, majd a Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság évére utalva kijelentette, irgalmasság van a teremtésben, a megváltásban és a megszentelésben is. A gyönyörű csíki tájat a teremtés csodájaként említette meg.
Az ünnepi szónok a megbocsátás szükségességére is kitért prédikációjában. Megemlítette: a szűzanya nem gyalázta szent fia kivégzőit, a megbocsátás ott volt a lelkében. „Amikor az ő közbenjárását kérjük, (.) mindig legyen ott előttünk, hogy a megbocsátás, az Istennel való kapcsolatunk rendbetétele, és az embertársainkkal való kapcsolatunknak is a rendbetétele” – fogalmazott a szónok, aki szerint ki kell engesztelődnünk Istennel, és embertársainkkal. Prédikációja végén a magyar és a székely himnusz szavait összekapcsolva jelentette ki: „Kérünk Istenünk, álld meg a magyart, és ne hagyd elveszni Erdélyt.”

A mise főcelebránsa, Bíró László tábori püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy akik elzarándokoltak a csíksomlyói szűzanyához, akik ragaszkodnak hozzá, azok nem árvák. „Ne engedjük, hogy az egyház árvaházzá legyen, ne engedjük el a szűzanyát. Ne engedjük, hogy nemzetünk árvaházzá legyen” – hangoztatta a püspök.

Csíksomlyón 449 éve gyülekeznek pünkösd szombatján a zarándokok annak emlékére, hogy a csíki székelyek a Tolvajos tetői csatában legyőzték János Zsigmond csapatait, amikor a fejedelem protestáns hitre próbálta kényszeríteni a székelyeket.