2024. április 26., péntek

Hóban mélyhűtött málna

Nyugat–Szerbiában néhol már 20 centiméteres a hótakaró

Nyugat–Szerbiában vasárnapról hétfőre virradó éjszaka több helyi közösség területén is jelentős mennyiségű hó esett.

Ivanjicában és Prijepoljeban a gazdák elmondása szerint a májusi hó hatalmas károkat okozott a málnásokban. Nova Varoš területén pedig hóvihar tombol, egyes falvakban szünetel az áramellátás és a gazdák itt is féltik a gyümölcsösöket. Az ezer méter tenger feletti magasságon fekvő Nova Varošban néhány centiméter hó borítja az aszfaltot, a magasabban fekvő falvakban viszont 10-20 centiméter között alakul a hótakaró vastagsága.
Radovan Glavonjić Gornja Bistrica-i termelő málnát és egyéb gyümölcsöt is termel. A Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva azt mondta, a málna már nem sokáig bírja, ha folytatódik a hóesés, az egész idei termés semmibe veszhet. A nedves és súlyos hó a gyümölcsfákat is veszélyezteti, hiszen ezeken már fejlődni kezdett a zöld gyümölcs és a kettős súly miatt könnyebben törhetnek el a fák ágai, magyarázta a gazda.
Violeta Tošićnak 40 árnyi málnáját vitte el a hó. A nő azt mondta, ha tudta volna, hogy az éjszaka folyamán esni fog, biztosan nem tért volna nyugovóra a család, hanem megpróbálták volna menteni a menthetőt. Reggel azonban már késő volt bármit is tenni, mondta az asszony.
A helyiek azt is elmondták az újságíróknak, hogy a májusi hó egyáltalán nem megy ritkaságszámba a szóban forgó környéken. Két évvel ezelőtt szintén május 15-én 25 centiméter esett Nova Varoš környékén. Az idősebbek szerint az idők során a környéken egyedül júliusban nem esett még hó.