2024. április 26., péntek

Szigorú biztonsági intézkedések Banja Lukán

Dragan Lukač, a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere azt állítja, hogy a titkosszolgálat olyan információkhoz jutott, amelyek szerint Szerbiából, Horvátországból, valamint Bosznia-Hercegovinából is érkeznek „rossz szándékkal” egyének és csoportok a szombati Banja Luka-i tüntetésekre. Szerinte, ha ezek a csoportok zavargásokat idéznek elő, akkor meggyőzhetik a tömeget, hogy támadjanak a kormány és a parlament épületére. Hozzátette, ez okból mindkét intézményt védelem alá helyezik. Elmondta, hogy már érkeznek „rossz szándékú” csoportok Banja Lukára, akik megfigyelés alatt állnak, még ha ők erről nem is tudnak. A belügyminiszter bejelentette, hogy sem a tüntetőknek sem az ellentüntetőknek nem lesz megengedve, hogy elhagyják a számukra kijelölt helyet, tehát nem sétálhatnak végig a városon. Mindkét tüntetést kétezer rendőr biztosítja. Minden Banja Lukára induló autóbuszt rendőr felügyel majd. Elmondása szerint 100–150 autóbusznyi ellenzéki tüntető várható, a kormánypárti tüntetésre pedig 150–200 autóbuszt várnak. Hangsúlyozta, hogy az utasszállítók kötelessége listát készíteni a járművön utazó személyekről. A belügyminiszter elmondta, a várost körülvéve rendőri csomópontokat állítanak fel, és a városba vezető utakat ellenőrizni fogják. A tüntetők és az ellentüntetők közé kordont állítanak fel. Lukač elmondta azt is, hogy mérlegelték annak lehetőségét, hogy betiltják a tüntetéseket, de a szervezők állítása szerint nincs ok az aggodalomra.

– Elvárom, hogy így legyen, mert ők a felelősek amiatt, ha zavargások törnek ki – mondta a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, nem fognak tolerálni semmiféle gyújtogatást, randalírozást vagy támadást, a rendőrség megfelelő módon reagálni fog, és minden rendbontó személyt őrizetbe vesz.

A hét közepén Aleksandar Vučić szerb kormányfő is arról adott hírt, hogy a szerb titkosszolgálat olyan információval rendelkezik, amely szerint a boszniai Szerb Köztársaságban zavargások törhetnek ki a bejelentett tüntetések alkalmával. Vučić a szerb kormány nevében felszólított minden politikai résztvevőt, hogy őrizzék meg a békét és a nyugalmat.

Milorad Dodik (Fotó: Beta)

Dodik lemondja az ellentüntetést, ha előtte az ellenzék is lemondja a sajátját (Fotó: Beta)

Irinej szerb pátriárka pénteken levelet intézett Milorad Dodikhoz, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökéhez, az ellentüntetés szervezőjéhez, a levél kézbesítése után Dodik azt nyilatkozta, megértette a pátriárka üzenetét és kész lemondani az ellentüntetést, ha az ellenzék is lemondja a saját tüntetését.

– Egyezem azzal, hogy közösségünk számára elengedhetetlen az egyetértés és az összetartás, mert a széthúzásunknak csak az örül, aki nekünk rosszat akar – nyilatkozta Dodik a boszniai szerb köztévé hírműsorának. A Független Szociáldemokraták Szövetségének elnöke hangsúlyozta, ha az ellenzék lemondja a szombati tüntetését, akkor ő kész összehívni egy találkozót, amelyre meghívást kapna minden politikai párt vezetője, hogy a nézeteltéréseket párbeszéd útján próbálják meg rendezni.

Mladen Bosić, a Szerb Demokrata Párt elnöke, a kormányellenes tüntetés egyik szervezője viszont nem látja okát annak, hogy szombaton ne kerüljön megrendezésre a tüntetésük. Szavai szerint a hatalom mindet bevet annak érdekében, hogy meggyőzze a polgárokat arról, hogy a szombati tüntetés célja a hatalom erőszakos leváltása.

– Mi a törvényes keretek között szervezzük a békés tüntetésünket, aminek az a célja, hogy a hatalom hallja a nép szavát – nyilatkozta Bosić a beljinai Plus televíziónak.

Az ellenzéki Szövetség a változásokért politikai koalíció május 14-ére tiltakozásra szólította fel a Banja Luka-i polgárokat. Bejelentésük szerint a rossz gazdasági és szociális helyzet miatt tiltakoznak. Ezt követően Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökének pártja, a Független Szociáldemokraták Szövetsége ellentüntetést jelentett be. Mindkét tüntetés egy időben zajlik majd