2024. április 26., péntek

Hetvenezer egytálétel

Topolya községben decembertől április végéig működött a népkonyha – A Topolyai Vöröskereszt a község 16 helyi közösségébe szállított egytálételt

A népkonyhai szolgáltatásra jogosultak, a szociálisan hátrányos helyzetű igénylők részére Topolya községben a szociális alapellátások keretében 71 000 egytálételt biztosítottak öt hónapon át a népkonyhán, amelyet a Topolyai Vöröskereszt működtetett 2016. április 30-áig.

A Topolyai Vöröskereszt székházának konyhai részlegében készült a szolgáltatás keretében kiosztott étel (Szabó Anikó felvétele)

A Topolyai Vöröskereszt székházának konyhai részlegében készült a szolgáltatás keretében kiosztott étel (Szabó Anikó felvétele)

A népkonyhai szolgáltatás keretében hetente négyszer: kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken átlagosan heti 670 adag meleg egytálételt – indokolt esetben száraz ételekből álló csomagot – osztottak ki, továbbá a községben a topolyai Csáki Lajos, Nikola Tesla, valamint a bácskossuthfalvi, a pacséri és a gunarasi általános iskolába járó rászoruló gyermekek étkeztetéséhez is hozzájárultak öt hónapon keresztül, az utóbbiak esetében naponta mintegy 130 adag egytálétel kiosztásával. A katolikus és a pravoszláv karácsonyi és húsvéti ünnepeken kívül egyetlen alkalommal kaptak a kliensek száraz ételekből álló csomagot, amikor is december elsején egy napon keresztül műszaki okok akadályozták a meleg étel elkészítését. A topolyai önkormányzat a népkonyhát az e célra elkülönített 2 000 000 dináros keretösszeggel támogatta. Minisztériumi támogatás útján, a Szerbiai Vöröskereszten keresztül érkezett a tíz alapvető élelmiszer, amely alapanyagul szolgált az ételkészítéshez, amelyet az idényben egy szakács és két segédmunkás végzett.

A fenti információkat Lestár Tibor, a Topolyai Vöröskereszt titkára osztotta meg lapunkkal, aki kiemelte: a község 16 helyi közösségébe szállítottak, ahogy a korábbi években, Zobnaticára, Karađorđevóra, Bácskossuthfalvára, Pacsérra, Krivajára, Cserepesre (Bački Sokolac), Bajsára, Pannóniára, Zentagunarasra, Njegoševóra, Karkatúrra, Gunarasra és Pobedára, Topolyára. Az utóbbi helyi közösségben két elosztóhely is működött, továbbá Tomislavcin és Felsőroglaticán is élt a népkonyhai szolgáltatás. A korábbi gyakorlat alapján hetente kétszer: kedden és csütörtökön Kishegyesre is szállítottak élelmet, 200 adagot. Igyekeztek még változatosabbá tenni a kínálatot: ezúttal többféle burgonyás egytálételt és savanyú káposztás étket is kínáltak.

Az élelem a Topolyai Vöröskereszt székházának konyhai részlegében, egy hivatásos szakács és két segédmunkás foglalkoztatásával készül, az elosztóhelyekre történő kiszállítás az említett napokon 7.30-tól 13 óráig zajlott. A népkonyhára vonatkozó szabályzatban foglaltak értelmében a Topolya és Kishegyes Községi Szociális Központ által a potenciális, szociálisan hátrányos helyzetű polgárokról, a népkonyhai szolgáltatásra jogosultakról összeállított listát a Topolyai Vöröskereszt az egyes helyi közösségekbe juttatta el átvizsgálás céljából, ahol a helyi közösségek által kijelölt terepi aktivisták is átnézték, és javaslatot tettek a listákra. A népkonyhai szolgáltatás során 80 vöröskeresztes aktivista segítette a munkát, akik tevékenységét 2016 júniusában egynapos fürdőzés biztosításával is megköszönik a szervezők az apatini Junaković fürdőben.