2024. április 26., péntek

Filagória az adai középiskolában

A diákok maguk tervezték és építették föl a szabadtéri oktatásra alkalmas épületet

Szerdán alkalmi ünnepség keretében adták át az adai Műszaki Iskola főépülete mellett felépített 49 négyzetméteres filagóriát és a felújított fizika-szaktantermet. A két beruházás kivitelezése a magasépítészeti szakra járó diákok és tanáraik munkáját dicséri. A filagória és a felújított szaktanterem átadása előtt a diákok vetítéssel egybekötött prezentáción mutatták be a munkafolyamat egyes fázisait és a végeredményt.

Összefogás eredményeként készült el a pavilon (Gergely Árpád felvétele)

Összefogás eredményeként készült el a pavilon (Gergely Árpád felvétele)

– A pavilon megtervezése és megépítése szép összefogás eredménye, a diákok saját ötletüket valósították meg, a tervezéstől az építésig. A községi önkormányzattól elkaptuk az iskola melletti telket, ahol megépülhetett a pavilon a szaktanárok, Mašulović Éva, Kollár Gabriella és Balog Teodóra irányításával. A költségekhez hozzájárult az iskola szülői tanácsa, a két helyi közösség, valamint az önkormányzat. A támogatásokat ezúton is szeretnénk megköszönni. A II. helyi közösség jóvoltából 16 csoportmunkára alkalmas asztalt vásárolhattunk, azzal a céllal, hogy olyan tanítási módszereket alkalmazhassunk, amelyek motiválják, inspirálják a diákokat, és fejlesztik a kommunikációs készségüket – emelte ki a megnyitó alkalmával Gilice Hilda igazgatónő.

Búcsú Róbert negyedikes diák: – Én rajzoltam meg számítógépes tervezőprogrammal a pavilon háromdimenziós tervét. Szeretem ezt a munkát, a legnagyobb odafigyelést a tetőszerkezet ívei, a gerincnek az illesztései igényelték. Jó volt látni, hogyan születik meg a valóságban is a virtuális térben megálmodott, megtervezett épület.

Kőrösi Ágota végzős építésztechnikus: – Az osztályommal részt vettünk a pavilon építésében, amelynek ötlete a diákparlamenten született meg. Nagyon élveztük a munkát, az ásástól kezdve a vasak hajlításáig a közös munka kellemes és hasznos időtöltés volt, sok tapasztalatot szereztünk munka közben.

Kollár Gabriella szaktanár: – Az idei tanévben a magasépítész-technikus szakon tanuló diákok elsőtől negyedik osztályig a gyakorlati oktatás keretében két-két hetet vettek részt a pavilonépítésben. Az elsősökkel kezdtük, majd a legnehezebb munkát a negyedikesek végezték. A faszerkezet összeállításában, a tető felrakásában egy tapasztalt ácsmester volt a segítségünkre. A gyakorlati oktatás keretében építkezésekre is visszük a diákjainkat, jelenleg is tart a pravoszláv templom tetőszerkezetének a felújítása, ezt a helyszínen tanulmányoztuk. Az építkezés vezetője a dokumentációba is bepillantást enged, mindez a tanulók gyakorlati tapasztalatszerzését segíti.

A pavilonavató ünnepségen részt vett Urbán Mónika, Ada község polgármester-helyettese, Apró Eleonóra, a szülői tanács elnöke és Varga Elfride, a II. helyi közösség titkára.