2024. április 26., péntek
Focimix

Véget ért a szerb fiúknak az Eb

Szerbia U17-es férfiválogatottja nem élt a kínálkozó lehetőséggel, az utolsó húsz percben kapott két góllal veszített Hollandia ellen, és a D csoport utolsó helyén zárt az Azerbajdzsánban zajló kontinenstornán. Szerb siker esetén a negyeddöntőhöz kellett a spanyol győzelem is az olaszok ellen, azon a pályán minden ideálisan alakult Ilija Stolica kiválasztottjai számára, a hispánok a szünetben már vezettek, és végül 4:2-es győzelmet arattak, Szerbia viszont nem tudta megtörni a holland ellenállást, majd a 72. percben kilátástalan helyzetbe került, Marko Ilić öngóljával előnyt szerzett az ellenfél, amely Dylan Vente ráadás elején lőtt góljával végül 2:0-ra nyert, és készülhet a negyeddöntőre.

 A Partizannak a 13., Bozsinovnak az első

Nem történt meglepetés a szerda esti szerb kupadöntőben Gornji Milanovacon, a Partizan labdarúgócsapata 2:0 arányban legyőzte a kemény ellenfélnek bizonyuló ivanjicai Javor csapatát, és története 13. kupatrófeáját gyűjtötte be. A belgrádi fekete-fehérek korábban 1947-ben, 1952-ben, 1954-ben, 1957-ben, 1989-ben, 1992-ben, 1994-ben, 1998-ban, 2001-ben, 2008-ban, 2009-ben és 2011-ben örvendhettek kupadiadalnak. A 2015/2016-os kiírásban hat mérkőzést játszottak, végső sikerük egyik fő titka, hogy a sorozatban egyetlenegy gólt sem kaptak – Sinđelić 2:0, Voždovac 1:0, Radnički (N) 2:0, Spartacus 0:0, 3:0, Javor 2:0. A Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) jóvoltából a győztes 10 millió dinárral – kb. 82 ezer euróval – gazdagodott. A mérkőzést rendbontások és megszakítás tarkították, a Partizan drukkerei fejbe dobták az egyik partjelzőt, illetve a füstbombáik miatt a pályára ereszkedő füstfelhő miatt Milorad Mažić játékvezető öt percre leállította a játékot.

A klubtörténet legfontosabb meccsét, az első finálét játszó ivanjicaiak nagy erőfeszítésre kényszerítették a Partizant, de Marko Jovanović 35. percbeli fejes góljára nem tudtak válaszolni, a ráadásban Dušan Vlahović fejese pedig megpecsételte a sorsukat.

Érdekességként megjegyezzük, hogy Valerij Bozsinov, a győztes együttes bolgár légiósa pályafutása első trófeáját gyűjtötte, pedig a Partizan már a 11. klubja.

 Kiesett a Norwich és a Newcastle

Az angol élvonaltól már korábban búcsúzó Aston Villához szerda este csatlakozott a további két kieső, a Sunderland Everton elleni 3:0-ja ugyanis a mese végét jelentette a Norwich City és a Newcastle United számára. A Szarkák pótolt mérkőzésük után mindkét csapattal szemben behozhatatlan, négypontos előnyben vannak a záróforduló előtt.

A kiesők helyét a másodosztályból feljutó csapatok veszik át, a Burnley és a Middlesbrough már korábban kiharcolta az élvonalbeli indulás jogát, a 3–6. helyezettek számára kiírt rájátszás a harmadik feljutópozícióért ma kezdődik a Sheffield Wednesday és a Brighton párharcának első meccsével. A visszavágót hétfőn játsszák, a másik ágon Derby County–Hull City párharcot rendeznek szombaton és kedden.