2024. április 26., péntek

Pásztor: A VMSZ megőrizte politikai erejét

A Vajdasági Magyar Szövetség több köztársasági parlamenti mandátumra számított, mint amennyit elnyert, ennek ellenére nem lehet elégedetlen – jelentette ki Pásztor István pártelnök az Újvidéki Rádió Beszéljünk nyíltan című műsorában.

"A VMSZ megőrizte azt a politikai erejét, amely lehetővé teszi, hogy továbbra is részt vehessen a döntéshozatalban" - mondta Pásztor István, és megismételte azt az álláspontját, hogy a tartományi kormányban a Vajdasági Szociáldemokrata Ligának is helyet kellene kapnia, de erről a Szerb Haladó Párt meg a Vajdasági Szociáldemokrata Liga fog dönteni.

Jelezte, hogy elfogadja a Tartományi Képviselőház elnöki tisztségét. Számára ez nem személyes kérdés, hanem olyan pozíció, amely súlyt ad az itteni magyar közösségnek, és lehetővé teszi az ügyintézést.

Leszögezte, hogy pártja nem fog együttműködni a Magyar Mozgalom és a VMDK képviselőivel.

Pásztor István szerint Vajdaság autonómiájának kérdését az esetleges alkotmánymódosítás során kellene rendezni, akárcsak a kisebbségi nemzeti tanácsok helyzetét. A róluk szóló törvénynek nagyobb erővel kellene bírnia, mint a hatáskörükbe tartozó egyes területeket rendező jogszabályoknak.

Az önkormányzati szerepvállalás kapcsán Pásztor elmondta: a VMSZ-nek Magyarkanizsán, Zentán és Topolyán lesz polgármestere, a többi községben, ahol jól szerepelt, képviselő testületi elnöki tisztséget kap.

A gazdasági fellendüléssel kapcsolatban a VMSZ elnöke nem annyira derűlátó, mint a kormányfő, szerinte ugyanis még nem jön el az aranykor, de konszolidált évek következnek.