2024. április 26., péntek

Május 26-án befejeződhet Mišković pere

A belgrádi Különleges Bíróságon tegnap folytatták a Delta holding tulajdonosa, Miroslav Mišković elleni pert – az üzletembert adócsalás és az útépítéssel foglalkozó vállalatokban elkövetett visszaélések miatt állították bíróság elé. A Különleges Bíróság ez alkalommal elutasította Mišković védelmének számos javaslatát, és bejelentette annak lehetőségét, hogy május 26-án meghallgassák az ügyészség és a védelem záróbeszédét is, melyet követően kihirdetnék az első fokú ítéletet az ügyben.

Az üzletember védőügyvédje arra tett javaslatot, hogy a bíróság rendeljen el egy újabb adóvizsgálatot, továbbá hallgassa meg Božidar Đelić volt pénzügyminisztert, aki a képviselők elé terjesztette az akkor érvényben lévő adótörvényt, amikor a vádiratban szereplő csalások megtörténtek. Mišković védelme kérte emellett Aleksandar Martinović szerb haladó párti képviselőnek a meghallgatását is, aki a szerb parlament törvényhozó testülete vezetőjeként elfogadta az adókról szóló képviselőházi véleményt. Kérték az adóhivatal korábbi igazgatóinak meghallgatását is. Valamennyi javaslatot elutasította a bíróság.

Miroslav Miškovićot az adócsalás és az útépítési és -karbantartó vállalatokban elkövetett anyagi haszonszerzés céljából tett visszaéléseken túl azzal is gyanúsítják, hogy fiának, Marko Miškovićnak is „segített” a PZP Niš részvényeivel történt kereskedést követően elkerülni az adó befizetését. Egészségügyi okokra hivatkozva minden említett eljárást külön folytatnak le Mišković ellen a 2015 decemberében meghozott döntés alapján. Marko Miškovićot és a többi érintett gyanúsítottat egyébként felmentette a bíróság a bűnösség alól a február 25-én meghozott ítéletében az útépítési vállalatokban elkövetett visszaélések ügyében. Mišković fiát ugyanakkor három és fél év börtönbüntetésre, továbbá nyolcmillió dináros büntetés kifizetésére ítélték az adócsalás ügyében, Merainvest nevű cégének pedig be kell fizetnie 320 millió dinárt elmulasztott járulék címén. Mindkettejüket 2012 decemberében tartóztatták le. Több hónapig voltak előzetesben, majd szabadon engedték őket több millió dináros óvadék fejében, elkobozták útleveleiket is, nem utazhatnak külföldre külön bírósági jóváhagyás nélkül.

PONTOSÍTOTT VÁDIRAT

A szervezett bűnözés felgöngyölítésével foglalkozó államügyészség a tegnapi tárgyaláson átadta a vádlottnak és a bíróságnak a vádirat pontosított verzióját. A pontosítás éppen az említett adócsalásban történő közreműködésre, Marko Mišković ügyére vonatkozik, és megállapítja, hogy az apa szándékosan és tette súlyosságának teljes tudatában követte el a csalást. Zdenko Tomanović, a vádlott védőügyvédje azt kérte, hogy a bíróság hagyjon jóvá több időt a védelem számára annak érdekében, hogy megfelelőképp fel tudjanak készülni a módosított, pontosított vádirat állításainak megcáfolására is. Tomanović újabb tanúk behívását is kilátásba helyezte. Maja Ilić bíró május 26-ára halasztotta a tárgyalás folytatását, és felhívta az ügyészség és a védelem figyelmét is arra, hogy ebben az időpontban készen kell állniuk a záróbeszéd kimondására is, szeretné ugyanis elkerülni, hogy „ez meglepetésként érje bármelyik felet” – fogalmazott. Mint ismeretes, a következő lépés az elsőfokú ítélet kimondása lesz.

SORON KÍVÜL JUTOTT BE

Mišković egyébként akkor érkezett meg a bíróság épületéhez, amikor az előtt tumultus alakult ki a belépést megelőző részletes ellenőrzések miatt. Az üzletembert mégsem várakoztatták meg, az ott álldogáló tömeg soron kívül beengedte. Amikor azt kérdezte az emberektől, hogy mindenki a belépésre vár-e, az egyik várakozó ügyvéd mosolyogva azt felelte: menjen csak, Ön van a legnagyobb veszélynek kitéve. Senki sem tiltakozott a soron kívüli belépés miatt, a rendőrség sem avatkozott be, így Mišković pár másodperc alatt átjuthatott az ellenőrzésen és folytathatta útját a tárgyalóterem felé. A védőügyvédnek már nem volt ilyen szerencséje, neki meg kellett várnia, amíg sorra jut.