2024. április 26., péntek

Harminc párt a köztársasági parlamentben

A haladók vezetői közül mind többen lobbiznak azért, hogy Vučić fordítson hátat Ivica Dačić szocialistáinak

Egymás után látnak napvilágot a sajtótalálgatások, hogy kik ülhetnek bársonyszékbe köztársasági szinten a kormánykoalíció megalakulását követően, valamint arról, hogy mely pártok vehetnek részt a hatalom munkájában. Eddig egyedül az tűnik biztosnak, hogy a kormány első embere ismét Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke lehet. Vučić a Blicnek nyilatkozva az elmúlt hétvégén annyit volt hajlandó elárulni a kormány következő összetételével kapcsolatban, hogy az aktuális miniszterek közül hatot biztosan lecserél.

A titok homálya feltehetőleg akkor oszlik fel – legalább részben –, amikor kiderül, hogy a Szerbiai Szocialista Párt részt vesz-e ismét a kormánykoalíció munkájában, vagy sem. A szocialistákat az aktuális kormányban három személy képviseli: Ivica Dačić kormányfőhelyettesként és külügyminiszterként, Aleksandar Antić energetikai és bányaügyi miniszterként, valamint Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszterként.

Az sem valószínű, hogy a haladók a jövőben számítanak Srđan Verbić oktatási miniszter együttműködésére, hiszen Verbić pénteken a kutatói pályázat visszavonását követően kilátásba helyezte lemondását. A Velimir Ilić aktuális rendkívüli helyzetekkel megbízott tárca nélküli miniszterrel és a Zlatibor Lončar egészségügyi tárcavezetővel való együttműködés befejezéséről szintén írt már a sajtó. Lončar nem is titkolja, hogy nem kíván még egy mandátumban az egészségügyi tárca élén maradni. A miniszteri funkció nem öröklődik apáról fiúra, természetes, hogy ha új kormány alakul, akkor új személyek kerülnek a minisztériumok élére, nyilatkozta néhány nappal ezelőtt Lončar. Arról is a médiából tájékozódhatott a közvélemény, hogy Ivan Tasovac művelődési és tájékoztatási, valamint Vanja Udovičić ifjúság- és sportügyi miniszternek is távoznia kell.

A Danas pedig azt vélte megtudni, hogy a Szerbiai Képviselőház következő elnöke Goran Knežević, az SZHP alelnöke lesz. Bennfentesekre hivatkozva a Danas azt írta, hogy az SZHP vezetőségének értékelése szerint Knežević képes lenne elboldogulni a parlamentbe bekerülő ellenzékkel, amelynek politikai beállítottsága ezúttal igencsak széles skálán mozog.

A Demokrata Párt volt tisztségviselőjeként Knežević jól ismeri a pártot, illetve az abból kialakult új politikai csoportosulásokat. Emellett az is szempont, hogy az SZHP vezetőségének értékelése szerint Knežević sokkal jobban elboldogulna Vojislav Šešeljjel, a Szerb Radikális Párt elnökével, mint az aktuális házelnök, Maja Gojković – írta a Danas.

Knežević szinte azonnal megcáfolta az állításokat, mondván, hogy az SZHP vezetősége még nem tárgyalt a kádermegoldásokról.

Még semmit sem tudni. Az SZHP, komoly pártként, jól felépített szervezet, és a demokrácia elvének mentén működik. Az előttünk álló napokban a kádermegoldások témája is napirendre kerül, bizonyos tisztségekről biztosan egyeztetni fogunk – nyilatkozta Knežević.

Zorana Mihajlović, aki szintén az SZHP alelnöke, mindehhez kapcsolódóan azt is nyomatékosította, hogy a kádermegoldásokról egyedül Aleksandar Vučić pártelnök dönthet. Teljesen normális, hogy a választásokat követően a sajtóban egyik találgatás követi a másikat, egyesek „kidobják” az embert a kormányból, míg mások beemelik, viszont a kormányt biztosan nem a médiumok alakítják meg, hanem az aktuális és a majdani kormányfő, Aleksandar Vučić, fejtette ki Mihajlović.

Nebojša Stefanović, a haladók egyik másik alelnökének nyilatkozatát követően pedig azzal kapcsolatban tűnik átláthatóbbnak a helyzet, hogy az SZSZP részt vesz-e a következő kormánykoalíció munkájában, vagy sem. Az SZHP vezetősége és tagsága rendkívül tiszteli, illetve szereti Aleksandar Vučić pártelnököt, viszont mégsem lesz egyszerű meggyőznie őket arról, hogy rábólintsanak az Ivica Dačić szocialistáival való együttműködésre, közölte Stefanović.

Politikai sokszínűség

A köztársasági parlamenti választások végeredményének közzétételéig mindenki csak arról beszélt, hogy mely választási jelöltlista mennyi szavazatot szerezett és mennyi mandátumot tudhat magáénak a következő ciklusban. Mivel azonban több lista mögött is választási koalíciók álltak, a parlament összetétele még tarkább lesz, mint az elsőre tűnhetett. A Szerb Haladó Pártot az elnyert 131 képviselői mandátumból 93 illeti meg, a többit koalíciós partnerei osztják el egymás között. Így a Rasim Ljajić vezette SZSZDP 10, a Milan Krkobabić vezette SZENYP 9, Velimir Ilić Új Szerbiája 5, a Szocialisták Mozgalma, a Szerb Megújhodási Mozgalom és a Szerb Néppárt 3-3 mandátumot szerzett. Szintén a haladók listájáról öt, függetlennek titulált személy is mandátumhoz jutott. A Szerbiai Szocialista Párt körüli választási koalíció szerezte 29 képviselői helyből 20 a szocialistákat illeti meg, 7 az Egységes Szerbiát, a Kommunista Párt–Zöldek koalíciót pedig 1. A DP a lista szerezte 16 mandátum közül 12-t tudhat magáénak, egy-egy pedig az Új Szerbiát, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Közösségét és az Együtt Szerbiáért pártokat illeti meg. A Szerbiai Demokrata Párt–Dveri koalíció már korábban közölte, hogy külön frakcióban vesznek részt a parlament munkájában. A Dverinek 6 képviselője lesz, az SZDP-nek pedig 5. Az SZP–LDP–VSZL koalíció a következőképpen osztja el egymás között a 13 mandátumot: 3 az LDP-nek, 4-4 az SZP-nek és a VSZL-nek, valamint egy-egy mandátum Žarko Korać független képviselőnekés Miroslav Aleksićnek a Szerbiai Népi Mozgalomból.

A Szerb Radikális Párt, az Elég volt mozgalom és a parlamentbe bejutó 5 kisebbségi párt önállóan állított listát.