2024. április 26., péntek

Újabb szökőkutat kapott Zombor

A Kosta Trifković téren, vagy ahogy a városban nevezik, a Művészetek terén egyéb díszítőelemek mellett egy szökőkutat is fölállítottak, ami külalakjában nem hasonlít a klasszikus szökőkutakra, mint amilyen a sétálóutca végén, a Megyeházával szemben áll, de elnyerte funkcióját. Most itt, a szökőkút előtt, az attraktív közösségi helyen fotózkodnak a fiatalok és a városba látogatók. Bátran állítható, hogy a teljességben fölújított tér a város négy nagy parkja, az utcák hosszát meghaladó hosszúságú fasorok, a Megyeháza és a Városháza mellett Zombor újabb nevezetessége.

Jó fotóháttér a Művészetek tere (Fotó-Fekete J. József)

Maga a szökőkút sokkal visszafogottabb a tervezettnél, ami egyfajta stilizált városkapu lett volna, amely alatt népviseletbe és mai ruhákba öltözött személyek haladtak volna át, virtuálisan. A mostani néhány vízsugár-ívvel ad hasonló hatást, amelyek alatt valóban szárazon lehet áthaladni, ha nem fúj a szél. A tér megkapta, amit egy urbánus környezet megkíván, padokat, szemeteskannákat, világítótesteket, buja növényzetet, köztéri szobrot. Emellett, tekintettel arra, hogy a teret egyfelől a Népszínház határolja, a térséget övező kerítésben lévő fülkékben Milka Grgurov, Kosta Trifković és Nikola Peca Petrović, a zombori színházművészethez szorosan kötődő alkotók mellszobrai kaptak helyet. Laza Kostić, Veljko Petrović és Avram Mrazović alakja falfestményeken jelenik meg, és az oktatás, illetve az írott szó fontosságára emlékeztetnek. A térre nyíló látványt a félig fölújított evangélikus templom teljesíti ki. A templomon a tetőszerkezetet javították ki, valamint megszépült a torony, az alsóbb rész rekonstruálása még várat magára, mert meg kell várni, amíg az évtizedeken át nedvességet magukba szívó falak kiszáradnak. Attól kezdve viszont az épület szakrális és világi funkciókkal is bír, istentisztelet mellett koncerteknek és kiállításoknak is helyt ad majd.

A teret, ami a Kosta Trifković tér mellett magában foglalja a Peca Petrović utca térségét, teljes egészében a zombori adófizetők pénzéből újították föl, Zombor város közel 52 millió dinárt fordított rá. Különös, hogy lett volna alkalom a tér hivatalos átadására, a választások előtt pláne, de erre nem került sor. A polgárok viszont ceremónia nélkül is birtokukba vették, és örömmel fényképezik egymást, magukat a szökőkútnál, meg Mrákovits Péter szobrászművésznek a színház- és képzőművészetet ötvöző szimbolikus alkotása előtt.

Az evangélikus templom teljes rekonstrukciója mellett viszont legalább még két dolgot meg kell oldani a Művészetek terén. Korábbtól az egykori nyomda helyén egy bevásárlóközpont működik, amelynek megoldatlan az áruföltöltése, a mostani logisztika rövid ideig tartható. Az áruházzal szemben egy garniszálló áll, amely korábban vendégei számára ingyenes parkolóhelyet biztosított, erre most nincsen lehetősége.