2024. május 10., péntek

A „nem”-re épülő párbeszéd?!

Vajdaság magyarlakta településeit a kampánycsend előtti napokban ellepték azok a keskeny csíkban bárhová felragasztható (és felragasztott) plakátok, amelyeken egyetlen mondat állt: NEM A VMSZ. A két M betű tipográfiája a Magyar Mozgalmat hozta ki a mondatból üzenetként, ami nem építő jellegű, nem programra épülő, nem a párbeszédet kívánó választási üzenet volt, hanem mindennek az ellenkezője. Ugyanilyen vicsorgó mondatokat hallhattunk az MM vezetőitől a választás éjszakáján és az azt követő napokban.

Ehhez képest is túllőttek a célon a mozgalmárok, amikor 2016. május 5-ei közleményükben bocsánatkérésre szólították fel Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt, mert azt mondta róluk a nemzeti összetartozás bizottsági ülésén, amit mondott. Róluk, a Magyar Mozgalomról, akiknek Hitvallásuk van arról, mennyire magyarok.

A Magyar Mozgalom, amely, mint közleményében írta, „megalakulásának első pillanatától kezdve a párbeszéd fontosságát hangsúlyozza”. Annyira, hogy a köztársasági választások kapcsán arra szólították fel híveiket – egy időben a NEM A VMSZ ragasztócsík-plakátok megjelenésével –, hogy a Demokrata Pártra szavazzanak.

Sajátos megközelítése a párbeszédnek az, ami az első komoly megmérettetésnél részben vagy egészben (lásd a szabadkai Mozgalom-Pokret Maglai Jenő-féle listát) feladja a magyar alternatíva fogalmát, árverésre bocsátja a Hitvallását és civil ruhában VMDK-HDK színekben politizál az elkövetkező négy évben.

Anélkül, hogy a nemzetpolitikai államtitkárnak szüksége volna bármilyen segítségre ahhoz, hogy eltájékozódjon a nemzetpolitikában, annyit azért szeretnénk hozzátenni ehhez a bocsánatkérést követelő, dölyfös és kioktató hangnemben megfogalmazott magyar mozgalmas közleményhez, hogy a rombolás már középtávon meglátszik.

Akkor majd az MM ne felejtsen el bocsánatot kérni mindazoktól, akiket most átvert. A vajdasági magyar emberektől is – áll a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúság Fórumának Elnöksége közleményében.