2024. április 26., péntek

Otvoren Štrand, a spasioci na vodi i spremni

Najpoznatiji dunavski štrand regije je prvoj maja otvoren. Novosadski Štrand, ipak , zbog lošeg vremena proteklih dana, nije imao mnogo posetilaca osim spasilaca.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Započeta je obuka nove generacije spasilaca, a Udruženje spasilaca na vodi Vojvodine obuku vrši na Štrandu.

- Nije uslov da budući spasioc bude student DIF-a, za ovaj posao mogu da se jave studenti sa raznih fakulteta. Najvažnije je da mladi budu dovoljno motivisani, jer od toga zavisi kakvi će spasioci biti nakon završetka obuke. Bitno je da uspešno odrade treninge, da nauče osnove pružanja prve pomoći, kao i veštine spašavanja na vodi. Spasioci na vodi moraju zadovoljavati određene norme. Svako ko redovno pliva može tom uslovu da odgovori. Veoma je važno da spasilac tokom spašavanja ume da vodi računa i o sebi, ali i o osobi koja je u opasnosti. Prilikom izbora, akcenat ne stavljamo na fizičku snagu već na motivisanost – rekao je predsednik Udruženja spasilaca na vodi Vojvodine, Goran Radivojević za dnevni list Dnevnik.

Udruženje od 2005. godine brine o sigurnosti kupača na Štrandu. U proteklih 11 godina se niko nije udavio na teritoriji pod kontrolom spasilaca na vodi, ali su spasioci morali intervenisati u više od 170 slučajeva i uvek su uspešno obavili svoju dužnost.

- Većina kupača je oprezna, pridržava se propisa, ali ima i onih, naročito mladih, koji se ne obaziru na upozorenja. Prema našim pravilima, svaki kupač može potencijalno da bude u opasnosti. Prava sezona kupanja počinje 20. juna, a tada počinje i letnji raspust. Leti je najveća gužva u najtoplijim satima, tada obično 10 spasilaca održava sigurnost kupača, a smene nam traju do 8 časova uveče – objašnjava Radivojević. Prema njegovim rečima, aktivnost spasilaca na vodi se ne može smatrati hobijem, ali, pošto se u današnje vreme ne može živeti pošteno ni od jednog posla, je i ovaj posao sezonski.

- Mlade vrbujemo putem udruženja studenata, uz njihovu saradnju isplaćujemo honorar spasiocima, a mi smo zaposleni u Gradskom zelenilu – objašnjava Radivojević.