2024. április 26., péntek

Befejezés előtt a tornaterem Szentmihályon

Szentmihályon 2012-ben kezdődött el az iskola tornatermének építése. Befejezésének a határideje három hónap volt. Azóta többször szóba került a 30 millió dináros beruházás átadásának lehetséges dátuma – de mindmáig nem került rá sor. Még a választási kampány idején sem. Most sem tudni pontosan, mikor lesz a létesítmény ünnepélyes átadása, de most már ki lehet mondani, hogy ősztől már használatba vehetik.

Az utolsó simításokat végzik (Fotó: Kecskés István)

Az utolsó simításokat végzik (Fotó: Kecskés István)

A kilencszáz lakosú bánáti Szentmihályon 1979-ben épült fel az új iskola. Azóta várják a tornatermet. Jó időben az iskola sportpályáján tartják a tornaórákat, télen a tantermekben vagy az iskola előcsarnokában tornáznak a gyerekek. Ahogy Micskei Lili tornatanárnő mondja, a gyerekek már nagyon várják a tornatermet, hogy a 21. századhoz méltó körülmények között végezhessék a testedzést. Vagyis, hogy ne kelljen a gyerekeknek az osztályban tornázni és ne kelljen a padokat rakosgatni minden tornaóra előtt és utána, a gyerekek pedig ne feküdjenek szakadozott szivacsokon.
A tartományi és önkormányzati támogatásból épülő tornatermet nem csak a nyolcvan diák, hanem a falu sportolói is várják. Ahogy Tóth Ernő tanácselnök mondja, a tornateremnek nagy hasznát veszik majd a helybeli asztaliteniszezők, akik ősztől a vajdasági ligában fognak majd versenyezni. Jobb feltételek mellett edzhetnek és a mérkőzések szervezése is könnyebb lesz. Természetesen a helybeli labdarúgó csapat, az MSK téli felkészülései is sikeresebbek lesznek majd az új tornateremnek köszönve.
A munkálatok megszakításokkal folytak, mert a kivitelező vállalat időközben csődbe jutott. De úgy tűnik, hogy sikerült megoldást találni a nem várt helyzetre. Jelena Jenovay, a Sonja Marinković Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a szentmihályi iskola tornatermének építése záró szakaszába jutott. A közbeszerzés ezekre a munkálatokra befejeződött, a munka kivitelezői dolgoznak a még szükséges pótmunkákon. Szeptembertől várhatólag a gyerekek birtokba vehetik a tornatermet.

Nagybecskerek nagy múltú iskolája a Messinger – a mai Sonja Marinković Általános Iskola – udvarában állt az első tornaterem a városban, melyet 2003-ban – az iskola fennállásának 100. évfordulóján – bontották le. Azóta nem készült el az új tornaterem építésének a tervdokumentációja sem. A kétnyelvű iskolának (a szentmihályi és a lukácsfalvi tagozatok nélkül) most 150 diákja van.