2024. április 26., péntek

Đurić: Nem érdekel minket Koszovó alkotmánybíróságának döntése

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója pénteken kijelentette, Szerbiát a koszovói alkotmánybíróság döntései nem érdeklik, és nem is kötelezik semmire. Nyomatékosan kijelentette, Szerbia nem fogadja el az eddig elért megállapodások egyoldalú megváltoztatását. Đurić a Szerbiai Rádió és Televízió hírműsorának nyilatkozva megjegyezte, az utóbbi napokban különféle nemzetközi szervezetek dicséretekkel halmozzák el Pristinát, de senki meg sem említi a szerb községek közösségét. Hozzátette, a szerb községek közössége az elért megállapodás tükrében fog megszületni, nem „holmi kitalált tartományi szerv” döntése alapján.

– Annyit hangoztatták különböző nemzetközi hivatalnokok, hogy a megállapodás betartása nélkül szó sem lehet az európai integrációról. Ma már senkit sem érdekel a megállapodás. A normalizáció felé vezető út a szerb községek közösségének kialakításával lehetséges, ez az egyedüli útja annak, hogy Belgrád és Pristina között működjön a párbeszéd – nyilatkozta Đurić, miután csütörtökön Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt nyilatkozta, a szerb községek közössége nem lesz párhuzamos hatalom a koszovói hatalmon belül, és nem kérdőjelezi meg Koszovó területi integritását.

Szerdán hivatalosan közölték az Európai Bizottságnak a Törökországra és Koszovóra érvényes vízumkényszer feltételes eltörlésére tett javaslatát, végső döntést viszont a vízumkényszer eltörléséről az Európai Parlamentnek és a szakminisztereket tömörítő tanácsnak kell meghoznia.

Reagálva Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos szerdán elhangzott szavaira, amelyek szerint csak a Koszovóban kiadott útlevelekre lenne érvényes a vízummentesség, Đurić hangsúlyozta, a döntés diszkriminatív. Hozzátette, hivatalosan követeli, hogy a Koszovó területén élő szerbekre is legyen érvényes a vízummentesség.

Reagálva a hírre, amely szerint Koszovó is az Európai Labdarúgó-szövetség tagja lett, Đurić elmondta, továbbra is harcolni fognak az effajta „szeparációs” törekvések ellen. Hozzátette, a politikát távol kell tartani a sporttól, szerinte ez a döntés az UEFA alkotmányának sárba tiprása, és a labdarúgás minden szabályának áthágása.