2024. április 26., péntek
Magyar labdarúgás

Nyolcvanhárom éve nem volt ilyen kupadöntő

1933 óta nem találkozott egymással a fináléban az Újpest és a Fradi

Szinte hihetetlen, de a legnagyobb múltra visszatekintő Újpest–Ferencváros párharc ellenére a két klub a magyar kupa döntőjében legutóbb 83 éve találkozott egymással. A felek addig háromszor meccseltek a fináléban, és mindig a Ferencváros győzött, azaz a statisztika a zöld-fehérek esélyét ígéri.

A szezonbeli három bajnoki alapján kiegyensúlyozott meccsre lehet számítani: szeptemberben Újpesten a Fradi 2:1-re, decemberben az Újpest az Üllői úton 1:0-ra nyert, az április 23-i, Groupama Arénában játszott meccsen pedig 2:2-es döntetlen született. A döntő érdekessége, hogy bár ismét a Fradi otthonában játsszák a mérkőzést, papíron az Újpest a pályaválasztó. És miután kivételesen a lila-fehérek nem indítanak különbuszt vagy metrószerelvényt, borítékolható a botrány. Újpesten egyébként elégedett lehet mindenki, a klub szerdán több fontos bejelentést is tett. Előbb Balogh Balázs válogatott középpályással, majd Nebojša Vignjević edzővel és Miloš Bogićević erőnléti edzővel is szerződést hosszabbított.

Ami az eddigi három egymás elleni kupadöntőt illeti, először 1922-ben találkoztak a felek, és a Hungária körúton megrendezett mérkőzés 2:2-es döntetlennel zárult. A megismételt döntőre két hónappal (!) később került sor, ahogy a sportnapilap írta: „Az FTC nyerte a Magyar Kupát – A megítélt szabadrúgást Ivanovszky a kapura irányítja és Wágner négy méterről védhetetlenül befejeli”.

Az Újpest elleni következő döntőre öt évet kellett várni, 1927. június 16-án a Fradi 3:0-s győzelemmel szerezte meg a harmadik kupagyőzelmét, a gólokat Turay József (kettőt) és Bukovi Márton szerezte. Ezen a meccsen lépett pályára utoljára tétmérkőzésen a magyar labdarúgás legendás alakja, Schlosser Imre.

Ha az Újpest a 2010-es 6:0-s KO után átkeresztelte a lapját, akkor a Fradi is büszke lehet a 83 évvel ezelőtti tettére: a már említett legutóbbi egymás elleni kupadöntő 1933. május 25-én ugyanis 11:1-es zöld-fehér diadalt hozott.A Ferencváros Sárosi fölényes centerjátékával lehengerelte az Újpest csapatát. Az első húsz perc gólzápora nemcsak a mérkőzést döntötte el, de Újpest katasztrofális vereségének is alapja lett… A közönség viharosan ünnepelte a kupagyőztes csapatot” – írta a Népsport. A Blum Zoltán irányította Fradiból Takács II. József négy, Sárosi György három, Táncos Mihály két, Toldi Géza és Kohut Vilmos egy-egy gólt szerzett. Ami a kupabeli 20 mérkőzés összmérlegét illeti, 11 ferencvárosi győzelem és 4 döntetlen mellett 5 újpesti siker született.
A magyar futballban még egy fontos kérdés lezáratlan: ki jut fel az NB I.-be? A másodosztályban még öt fordulót játszanak, a listavezető Gyirmót előnye 13 pont, de a második helyre a Kisvárda (43 pont), a Zalaegerszeg (42), Mezőkövesd (42), a Balmazújváros (42) és a Csákvár (41) is odaérhet.

A magyar sajtóban ugyan elindultak a pletykák, hogy az MLSZ megpróbálja majd megmenteni a Puskás Akadémiát, de a szövetség közölte, mindenképpen a másodosztályból tölti fel a mezőnyt. Azaz sem az NB I. létszámát nem emeli meg a felcsútiak benntartása érdekében, de egy esetleges visszalépés esetén (a Várda SE például hiába végezne a második helyen, nem kért élvonalbeli licencet) sem a Puskás Akadémiát kérné fel a részvételre, hanem az NB II. harmadik helyezettjét.