2024. április 26., péntek

„Mindenütt mindenkiért”

A vöröskereszt nem a múlt egyik ritkasága
(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A vöröskereszt és a vörös félhold közelgő világnapja, május 8-a alkalmából Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke tegnap megbeszéléseket folytatott Dejan Ukropinnal, a Vajdasági Vöröskereszt elnökével és Lidija Ric-Rihterrel, a szervezet titkárával a vöröskereszt terveiről, tevékenységéről.

A segélyszervezet küldöttsége beszámolt a házelnöknek azokról a lépésekről, melyet a migránsválság kezelésekor, az önkéntes véradási akciók során, a szerencsétlenségek helyszínein vagy egyéb szociális programok keretén belül végzett. Ukropin kiemelte, hogy a vöröskereszt minden helyi önkormányzatban jelen van, de az anyagi jellegű problémák mellett még egy gonddal meg kell küzdeniük – sokszor nem ismerik fel a szervezet jelentőségét, szerepét helyi szinten.

A beszélgetés során Pásztor közölte, hogy a vöröskeresztet gyakran a múlt egyik ritkaságának tekinti a közvélemény, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szervezet fontos munkáját megfelelőképpen bemutassák ma is. Felmerült annak az ötlete, hogy a Tartományi Képviselőház szervezésében, a helyi önkormányzatok és helyi vöröskereszt-szervezetek bevonásával ősszel egy konferenciát rendezzenek, melyen megvitatnák a problémákat, és jobb együttműködést hoznának létre.

A Vajdasági Vöröskereszt május 8-ára számos akciót tervez tartományszerte, az akciót Mindenütt mindenkiért elnevezéssel tartják meg.