2024. április 26., péntek

Változatos program, gyérebb érdeklődés Palicson

Az időjárás nem kedvezett az idei majálisnak

Ötvenezer látogatóra számítottak a négynaposra duzzadt majális során a Palicsi-tó partján szervezett hagyományos rendezvényen a Park Palics Kft. illetékesei. Eddig a pillanatig a vállalat hivatalos számadatról szóló közleményt nem adott ki, de nyilvánvaló, hogy a borús idő, különösen a május elsején délután beköszönő és másnap is kitartó szeles, esős idő miatt a vártnál jóval kevesebben választották Palicsot a kikapcsolódásra.

Az idei volt a 126. szervezett palicsi majális, ennek keretében pedig a Trimbi elnevezésű megmozdulásra 41. alkalommal került sor. A Trimbi egy rekreációssport-megmozdulás, amelynek lényege, hogy Szabadkáról a Jadran épülete elől kell eljutni a palicsi sportpályákig kerékpárral, görkorcsolyával vagy gyalog, a részvevők között pedig nyereményeket sorsolnak. A múlt héten megtartott sajtótájékoztatójukon maguk a szervezők is elismerték, hogy a Trimbi fénye már megkopott, pedig valamikor több ezren is részt vettek rajta. A helyszínen tapasztaltak alapján az idén száz és kétszáz között volt azoknak a száma, akik ezt a kis testmozgást választották. A szervezők megjutalmazták a legfiatalabb és legidősebb versenyzőt, a legidősebb kerékpárt, az akadályverseny legügyesebbjeit, és a trimbizők között is nyereményeket osztottak ki, amelyek közül a legértékesebb 3 kerékpár volt.
A megmozdulás külön érdekessége volt, hogy a legidősebb versenyző, Losonszki István 96 évesen biciklizte le a mintegy 14 kilométeres távot.

A délelőtt folyamán és a déli órákban még sütött a nap, csak az erős szél okozott kellemetlenségeket a Palicsra látogatóknak. Ennek ellenére szemmel láthatóan kevesebben voltak, mint a korábbi években, amiben részben szerepet játszhatott az is, hogy az idén a munka ünnepe egybeesett az ortodox húsvéttal, ezt az üdülőhelyet pedig évről évre sokan választják az ország délebbi részeiről is, ők pedig az idén valószínűleg otthon maradtak családi körben. A Férfistrandnál lévő vidámparkban, amely a palicsi majális leglátogatottabb attrakciójának számít, szintén nem volt tolongás, az egyik kisvasutat két kisgyermekkel indította el az üzemeltető, a nagyobb játékoknál pedig hosszabban is várakozni kellett, hogy azok kapacitása megteljen, és elinduljanak. A sétány két oldalán elhelyezett kirakodóvásáron sem hömpölygött úgy a tömeg, ahogy korábban, az árusok panaszkodtak az alacsony bevételekre. A Bagolyvár mellett szintén egy hagyományos rendezvényt tekinthettek meg a látogatók, a 70. Szerbiai Nyílt Regattabajnokság részvevőinek alaposan meggyűlt a baja a szinte viharos széllel, profizmus kellett ahhoz, hogy a vízen egyenesben tudják tartani hajóikat.
Oliver Tomić, a Park Palics kft. illetékese május elsején optimista módon még azt nyilatkozta, a palicsi idegenforgalmi kapacitások megteltek, nincsenek szabad szálláshelyek. A kirakodóvásáron az idén a tavalyihoz képest 15 százalékkal több kiállító érkezett, de a jelek szerint csekélyen tudtak profitálni.

A Vigadó teraszán szintén a hagyományoknak megfelelően művelődési műsort láthattak az érdeklődők. A rendezvényen jelen volt Maglai Jenő szabadkai polgármester is, aki a tópart rendbetételéről nyilatkozott. Elmondta, lépésről lépésre megvalósulnak a tervek. Tavaly a város és a német KfW fejlesztési bank egy 6,5 millió eurós vissza nem térítendő kölcsönről írtak alá szerződést, ami a tó állapotának a javítását célozza meg. Elmondta, a szerbiai kormány jóváhagyta a part menti övezet kisajátítását, így készülnek az építési és részletes rendezési tervek a partra vonatkozóan. Hozzátette, az év végéig elkészül Palics település 22 kilométeres szennyvízelvezető hálózatának teljes dokumentációja, valamint folynak a munkálatok a szennyvíztisztító munkájának hatékonyabbá tételén is, ami után a tóba minőségibb víz folyik majd. Maglai elmondta, az idei év az előkészületekről szól, az első látható eredmények jövőre várhatóak, meggyőződése szerint az idén ősszel vagy jövő tavasszal már az első stratégiai partnerek is megjelennek Palicson.

A tó vizének minősége állandó beszédtéma, különösen majáliskor, amikor több tízezren sétálnak annak partján. A korábbi években gyakran volt látható, hogy a víz csúnya, habos és haltetemek is előfordultak. Az idén ezt nem tapasztaltuk, viszont a víz színe a megszokott helyett vörösesbarna volt.
Márton Ferenc, a Palics-Ludas közvállalat igazgatója ezzel kapcsolatban lapunknak elmondta, a több napja fújó erős szél kavarta fel az üledéket, ezért van a tó vizének ilyen, nem megszokott színe. Mint hozzátette, a vajdasági emberek megszokták, hogy a tó vize zöld, ezért furcsállják sokan a jelenlegi helyzetet.
Hagyományteremtő szándékkal még egy rendezvény volt az ünnepek során Palicson. Az autóskempingben első ízben szervezték meg a Stringtown elnevezésű zenei fesztivált, amelyet kétnaposra terveztek. Vasárnap, április 30-án a rendezvény első napján, amikor többek között a belgrádi Električni Orgazam és a szarajevói Zabranjeno Pušenje lépett fel, néhány százan voltak a helyszínen, a május elsejei programot, amelynek repertoárján a Crvena Jabuka és a Divlje Jagode koncertje szerepelt, a rossz idő miatt a szervezők lemondták.

A fesztivált megálmodó Mladost egyesületből eddig még nem nyilatkoztak, de félő, hogy a rossz idő miatt egy újabb kezdeményezés futott zátonyra a palicsi tóparton.