2024. április 26., péntek

Potápi: A VMSZ továbbra is stratégiai partner

A magyar kormány a jövőben is stratégiai partnerének tekinti a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ) – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár tegnap az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt, s úgy vélte, hogy Vajdaságban a másik oldalon megjelenő „politikai képződmények" tipikusan liberális, baloldali formációk, és ezeket nemzetellenesnek tartják.

Kitért arra is, hogy a közvetlenül az indulás előtt történt óriási csalássorozatra a Kárpát-medencei választások történetében még nem volt példa, és az ipari méretekben zajlott. Intő jelnek nevezte, hogy az új vajdasági mozgalom mögött milyen erők jelentek meg és milyen szándékkal. Utóbbi célja szerinte nem más, mint a magyarság felszámolása Vajdaságban. Megjegyezte: az elmúlt években a VMSZ és Pásztor István elnök mindent megtett, hogy a magyarságot szolgálják, és a külhoni nemzetrészek közül ők léptek a legnagyobbat. A magyar kormány ezért minden támogatást megad, hogy a vajdasági magyarság a szülőföldjén meg tudjon maradni.

Pásztor István, a VMSZ elnöke úgy értékelte, hogy bár országos szinten a korábbi hat helyett négy mandátummal számolhatnak, érdekérvényesítő erejük megmarad. Elismerte jobb eredményre számítottak, nagyságrenddel kaptak kevesebb szavazatot, de a történtek ismeretében, nem lehetnek elégedetlenek. Hozzátette: a Magyar Mozgalomból, a VMDK-ból és a HDK-ból álló koalíciót a károkozás vezérelte, és az az ipari méretű okirat-hamisítás amibe keveredtek, olyan szégyent hozott a magyar politikára, a nemzetpolitikára, amire az elmúlt 25 évben nem volt példa.

Szávay István (Jobbik) úgy fogalmazott, hogy egy-egy voksolás a szavazókról szól, és a politikai erőket az emberek legitimálják szavazataikkal. Ha egy párttól szavazói jelentős része elpártol, akkor saját magának is fel kell tenni kérdéseket. Hozzátette: stratégiai partnernek a magyar embereknek kell lenniük, és azoknak a szervezeteknek, amelyeket a választásokon megbíznak. Szerinte ezzel az álláspontjával a kormány kirekeszti a nemzetből azokat, akik nem az általa preferált szervezetekre szavaznak. Megjegyezte: a mandátumok harmadának elvesztése politikai súlycsökkenése, és Délvidéken a magyarság 25 százaléka egy másik pártra szavazott, tehát több legitim politikai erő van.

Szászfalvi László (KDNP), a bizottság alelnöke méltatlannak, sértőnek nevezte, hogy a képviselő a VMSZ-ről és Pásztorról beszélt. Erre szerinte Szávaynak nincs erkölcsi alapja. Rámutatott: a határon túli nemzeti közösségek életében minden vitán felül álló cél, a nemzeti egység megteremtése. Ezért a VMSZ rengeteget tett.