2024. április 26., péntek

Indiának el kellene engednie a fogva tartott olasz tengerészgyalogost

Az ENSZ hágai Állandó Választott Bíróságának döntése szerint Indiának el kellene engednie Salvatore Gironét, a több mint négy éve Újdelhiben fogva tartott olasz tengerészgyalogost, és lehetővé kellene tennie számára a hazatérést - közölte az olasz külügyminisztérium.

Massimiliano Latorre és Salvatore Girone tengerészgyalogosok egy olasz olajszállító hajón szolgáltak, amikor a dél-indiai Kerala állam partjainál lelőttek két indiai halászt, akiket a hajót fenyegető kalózoknak néztek. Az indiai hatóságok kezdettől fogva gyilkossággal vádolták a két olasz katonát és 2012-ben őrizetbe vették őket. Az olasz fél szerint az incidens nemzetközi vizeken történt, így a két férfit hazájában kellene bíróság elé állítani.

Latorrét két évvel ezelőtt megromlott egészségi állapota miatt visszaengedték Olaszországba, Gironét azonban továbbra is házi őrizetben tartják Újdelhiben, Olaszország indiai nagykövetségén.

Az ügy miatt a két ország kapcsolata igencsak megromlott, a feleknek azonban tavaly sikerült megegyezniük abban, hogy a hágai Állandó Választott Bíróság elé viszik az ügyet, s a törvényszék döntéseit kötelező érvényűnek fogadják el magukra nézve. A legfőbb kérdés, amelyben a testületre bízták a döntést, hogy melyik államnak van joghatósága az eset kapcsán.
Az olasz külügyi tárca hétfői közleményében azt írta, a bíróság előzetes döntésében kimondta, Gironét haza kellene engednie Indiának. A minisztérium hozzátette, igyekeznek kapcsolatba lépni Indiával, hogy amilyen hamar csak lehet, hazahozhassák a tengerészgyalogost. Ugyanakkor ez még nem jelent döntést az alapvető kérdésben, azaz hogy melyik országban folytassák le a pert az olaszok ellen.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök hétfőn jelentős lépésnek nevezte a döntést, és azt mondta, kihasználja ezt a pillanatot, hogy az indiai népnek a barátság üzenetét küldje.

Sem a hágai bíróság, sem az indiai külügyminisztérium nem erősítette meg az olasz értesülést.

Az ENSZ égisze alatt működő bíróság folytatja az ügy tárgyalását. Egyelőre nem tűzték ki a végleges ítélet kihirdetésének időpontját.