2024. április 26., péntek

Jóváhagyták a kvótareferendumot

A Kúria szerint lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében, a testület ugyanis tegnap elutasította a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítő határozata ellen benyújtott jogorvoslatokat.

A kormány által kezdeményezett, és most jogerősen hitelesített népszavazási kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

A magyar, illetve a nemzetközi jog a „betelepítés" kifejezés tartalmát nem írja le, új társadalmi jelenséghez kapcsolódó fogalomról van szó, ugyanakkor a népszavazás szempontjából a „betelepítés" kifejezés értelmezhető tartalmat jelent, a választópolgár számára azt a helyzetet jeleníti meg, amikor nagy számban nem magyar polgárok tartós elhelyezésére kerülne sor Magyarország területén.

A népszavazás kezdeményezője erről a helyzetről kívánja a választópolgárok véleményét kérni, így a kérdésben használt „betelepítés" kifejezés nem kifogásolható – írta a bíróság. A Kúria leszögezte: a népszavazási kezdeményezés egy konkrét, már meglévő törvényt, a menedékjogról szóló törvényt érinti, amelyet kiegészítenek az uniós rendelkezések. A Kúria határozata jogerős.

A FELÜLVIZSGÁLATI KÉRELMEK NEM VOLTAK MEGALAPOZOTTAK

A kormány képviseletében Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nyújtotta be a népszavazásra javasolt kérdést hitelesítés céljából az NVB-hez, amely február 29-én hitelesítette azt. A határozattal szemben négy felülvizsgálati kérelem érkezett a Kúriához magánszemélyektől, illetve politikai párttól. A bíróság egységes eljárásban bírálta el és tegnapi végzésében helybenhagyta az NVB határozatát, mert megállapítása szerint a felülvizsgálati kérelmek nem voltak megalapozottak.

A Kúria a kérelmezők felülvizsgálati kérelmében kifejtett kifogásaival szemben megállapította, hogy a kérdés megfelel az alaptörvény és a népszavazásról szóló törvény rendelkezéseinek. A bíróság szerint Rogán Antal jogosult volt népszavazási kérdést benyújtani, mivel a kormánynak az országos népszavazási kezdeményezéséről szóló határozata egyértelműen meghatározza, hogy ő felel a kormány képviseletéért a népszavazási kezdeményezése során.

SZEPTEMBER VAGY OKTÓBER?

Már a jövő héten dönthet a parlament a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazás kiírásáról – jelentette be Rogán Antal, s közölte, a kormány azonnal kezdeményezni fogja az Országgyűlésnél és a frakcióvezetőknél, hogy mihamarabb döntsenek a népszavazásról, hozzátéve: bíznak benne, hogy a parlamenti döntésre már a jövő héten sor kerülhet.

Rogán pontos időpontot még nem tudott mondani „Mindez a Parlament döntésén áll vagy bukik, valamint azon, hogy a szocialisták és a liberálisok újra megtámadják-e" – mondta.

A végső időpontot Áder János köztársasági elnök határozza majd meg, de a kormány azzal számol, hogy akár már szeptember végén, október elején sor kerülhet rá. Rogán hozzátette: a kormány azt fogja kérni az emberektől, hogy mondjanak nemet a kötelező kvótára.

FIDESZ: A NÉPSZAVAZÁS MEGÁLLíTHATJA BRÜSSZELT

A magyar emberek a népszavazással megállíthatják Brüsszelt és nemet mondhatnak a kényszerbetelepítésre – reagált a Fidesz-frakció a Kúria döntésére. A Fidesz-frakció szerint a magyar embereknek joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni. „Meg kell védenünk Brüsszeltől Magyarország függetlenségét és nemet kell mondanunk a kényszerbetelepítésre" – hangsúlyozták. Az ellenzék minden eszközzel meg akarja akadályozni, hogy sikeres és eredményes legyen a népszavazás. „Ők már a Gyurcsány-kormány idején is bevándorlókat akartak tömegesen betelepíteni, ezért nem támogatták a határok védelmét sem az elmúlt hónapokban".

BOJKOTTRA BUZDíT AZ EGYÜTT

Orbán Viktor történelmi bűnt követ el, mert valójában nem a betelepítési kvóta, hanem Európa ellen akar népszavazást – állítja az Együtt. Az, hogy a Kúria zöld utat adott a kvótareferendumnak, az ellenzéki párt szerint nem más, mint a magyar jogállam maradékának meggyalázása. Az Együtt szerint a hatályos jogszabályokkal és az évtizedes magyar joggyakorlattal ellentétes, hogy egy olyan kérdésben írjanak ki népszavazást, amely nemzetközi szerződést érint és nem egyértelmű. „A Kúria érvelése felháborító, mert elfogadja létezőként a kötelező betelepítési kvóta orbáni hazugságát, amely semmilyen európai norma alapján nem létezik. Az Együtt bojkottra buzdít mindenkit, és mindent elkövet azért, hogy Orbán Viktor Európa-ellenes népszavazása eredménytelen legyen" – áll a párt közleményében.

DK: „AKI TÁVOL MARAD, AZ EURÓPÁRA SZAVAZ"

A Demokratikus Koalíció (DK) „Európa-ellenesnek" tartja a Kúria által jóváhagyott kvótareferendumot, ezért az ellenzéki párt – az Együtthöz hasonlóan – bojkottálni fogja a népszavazást és arra kéri a választókat, hogy ne menjenek el voksolni. Gréczy Zsolt DK-szóvivő azt mondta, hogy „Orbán Viktor népszavazási kérdése" egy hazug kérdés, amely valójában nem ezer ember befogadásáról, hanem Európai Uniós tagságunk felmondásáról szól. Bojkottjukról beszélve kijelentette, hogy „aki távol marad, az Európára szavaz".

JOBBIK: AZ ALAPTÖRVÉNYBEN KELL ELUTASíTANI A KVÓTÁKAT

A Jobbik szerint referendum helyett az alaptörvényben kell rögzíteni a kötelező betelepítési kvóták elutasítását. Z. Kárpát Dániel pártalelnök azzal érvelt a törvénymódosítás mellett, hogy az nem kerül milliárdokba, kiküszöböli az érvénytelenségi vagy eredménytelenségi feltételt és a legmagasabb jogi szinten garantálná a betelepítés elutasítását. Hozzátette, pártja biztosítaná a kétharmados többséget egy ilyen előterjesztéshez.