2024. április 26., péntek
Magyar labdarúgás

Új fejezethez érkezett a Puskás–Honvéd csata

Négy csapat lehet még ezüstérmes, a Vasas és a Puskás Akadémia a kiesés ellen küzd

Amennyiben a létszámcsökkentéssel az volt a Magyar Labdarúgó-szövetség célja, hogy izgalmasan alakuljon az NB I., akkor kétségtelen, hogy a 2015/16-os szezon a vezetőket igazolta. Igaz, hetekkel korábban kiderült, hogy a Ferencváros megnyerte a bajnokságot, és az utolsó körre a Békéscsaba is elbúcsúzott az élvonaltól, de a 33. fordulóban még négy csapat pályázik a dobogó alsó két fokára.

A legkényelmesebb helyzetben a Videoton van, a fehérváriaknak csak nyerniük kell Újpesten, és ezüstérmesként zárnak. Ugyan pontszámban a Debrecen utolérheti őket, de a több győzelem a Vidi mellett szól. Ha egyikük sem győzne, akkor még az egy ponttal mögöttük lopakodó MTK is célba érhet, már ha képes lesz legyőzni a kiesés elől menekülő Vasast. De ha a Videoton, Debrecen, MTK trió is elbukna, akkor nevető negyedikként a Haladás tehetné teljessé a tabella zöld-fehér fölényét.

Az alsóház ugyancsak komoly izgalmakat ígér, hiszen a Vasas és a Puskás Akadémia közül az egyik a másodosztályban folytatja. A rossz nyelvek szerint a felcsútiak kiesése lenne az igazi meglepetés, hiszen az Orbán Viktor miniszterelnök háza mellé épített lenyűgöző Pancho Arénában ciki lenne másodosztályú mérkőzést rendezni. A bennmaradáshoz azonban nem elég a Honvéd elleni győzelem, a Vasas ugyanis a már említett, MTK elleni bajnokin ugyancsak élet-halál harcot vív.

Azt az MTVA sem tudta megmagyarázni, hogy két ilyen nagy mérkőzés esetén miért a Haladás–Ferencváros és a Diósgyőr–Paks meccs kerül a képernyőre, de ezzel a furcsaságoknak még koránt sincs vége.

A Vasas egy MTK elleni győzelemmel kiharcolhatná a bennmaradást, de a kék-fehérek hiába játszották eddigi otthoni meccseiket az angyalföldiek pályáján (új stadionjának építése miatt a Vasas Fáy utcai stadionját nevezték meg hazai pályaként), a sorsdöntő csata helyszínéül végül Dunaújvárost választották. A Vasas tiltakozott, az MLSZ azonban engedélyezte a helyszínváltoztatást. De a történet szúrja az MTK-drukkerek szemét is, az ultrák azt írják, túl sokat kellett szégyenkezniük egyetlen hét alatt. „Előbb gyanús módon kikaptunk a Felcsúttól, majd kitalálták, hogy kötelező lesz a szurkolói kártya az utolsó fordulóra, így nemcsak a mi szurkolóink egy részét zárják ki, hanem sportszerűtlen módon alig engednek be vendégeket egy számukra létfontosságú meccsre. Ha ez nem lenne elég, annak ellenére vitték el a meccset újra Dunaújvárosba, hogy a két klub nem egyezett meg ebben” – írták, és jelezték, nem lesz szervezett szurkolás a Vasas elleni meccsen. Pedig ez a csata nemcsak a vendégeknek fontos, hanem az MTK-nak is a nemzetközi kupaszereplés miatt.

És akkor még nem beszéltünk a feloldhatatlan Puskás–Honvéd ellentétről. A kispestiek hosszú ideje dühöngnek, hogy a klub legendás játékosának, Puskás Ferencnek a nevét egy olyan vidéki klub bitorolja, amelynek semmi köze az Aranycsapat egykori klasszisához. A történet addig süllyedt, hogy a felcsúti rendezők – éppen a Videoton stadionjában albérlőként – levetették a honvédosok Puskás, Kispest, Hungary feliratú drapériáját. Majd másnap egy felcsúti székhellyel bíró sporthavilap portálja Egy politikai torzszülött klub sajátítaná ki Puskás nevét címmel szellemesnek tartott írást közölt.

A Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway pert indított, amelyet ugyan elveszített, de miután megtudta, hogy a Puskas.com Kft. 47 százalékos tulajdonosa az ominózus sportmagazin főszerkesztője, úgy döntött, klubja a jövőben nem árul semmi olyat, amin Puskás Ferenc neve látható, s amiből a cég profitál.

Ezek után nem kérdés, a Puskás Akadémia–Budapest Honvéd mérkőzés több lesz, mint kiesési rangadó, a fővárosi drukkerek abban bíznak, hogy a pályán vehetnek csattanós elégtételt az utóbbi évek sérelmeiért.