2024. április 20., szombat

Kárpát-medencei művészeti főiskolások találkozója Budapesten

Előtérben a műhelymunka
Goldschmied József

Goldschmied József

Goldschmied József neve ismerős a vajdaságiak előtt, hiszen évtizedeken keresztül számtalan alkalommal járt nálunk, és sok olyan kulturális programot szervezett, amelyek fiatalok százainak, továbbá a művelődési élet különböző területein tevékenykedő alkotóknak és művészeknek biztosított lehetőséget a bemutatkozásra, a kapcsolatok kiszélesítésére és barátkozásra. A Magyar Művészeti Akadémia megbízásából szerdán Újvidéken, Szabadkán és Magyarkanizsán járt Goldschmied József, akit jövetele céljáról kérdeztük.

– Vajdaság mindig szívügyem volt, évtizedeken keresztül sok programban dolgoztunk együtt az itteni kollégákkal. Öt éve nyugdíjas vagyok, és nem veszek olyan aktívan részt a határon túli programok, rendezvények szervezésében, mint annak idején, amikor a Vendégségben Budapesten – Határon túli magyar fiatalok találkozóját, az Égtájak Művészeti Találkozókat vagy a Határon túli magyar színházi esteket rendeztük meg. Jelenleg a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (Manda) külső munkatársaként Manda filmklubokat működtetünk a határon túli régiókban, amivel a közösségi mozizás élményét próbáljuk visszahozni. Ennek egy-egy kis településen óriási a jelentősége. De sok helyen – például a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban is – oktatáskiegészítő szerepe van a filmklubnak. A Filmintézet tulajdonában van 2000–2010-ig a magyar filmállomány nagy része. Jelen pillanatban a Kárpát-medence harmincöt településén működik filmklub. Vajdaságban többek között Zentán, Szabadkán, Magyarkanizsán, Bácsfeketehegyen, Adán és Moholon vannak vetítések.

 A filmklubok mellett más projektumok is előkészületben vannak. Milyen programokról, rendezvényekről van szó?

– A Magyar Művészeti Akadémia megbízásából két projektumot készítünk elő. A Kárpát-medencei Külhoni Magyar Filmfesztivál kétévente kerül megrendezése Budapesten, és eddig négy alkalommal tartottuk meg, az utolsót 2014 májusában. Az idén ismét sorra kerül, a pontos dátumot még nem tudjuk, valamikor október-november folyamán rendezzük meg. A másik projektumunk még alakulóban van, ez a Kárpát-medencei művészeti főiskolások találkozója lesz. Erre a találkozóra a különböző művészeti egyetemek magyar – de nem kizárólag csak magyar – hallgatóit szeretnénk meghívni. Intézmények között eddig is voltak működő kapcsolatok, mi azonban azt tervezzük, hogy minél szélesebb művészeti rétegek jelenjenek meg ezen a találkozón. Tehát a színművészeti, a képzőművészeti, a zeneművészeti egyetemek és főiskolák hallgatóinak a részvételére számítunk az egész Kárpát-medencéből. A nagyközönség előtti bemutatkozás mellett a nagyon jelentős műhelymunkára szeretnénk irányítani a figyelmet. Emellett természetesen a kapcsolatépítés, a barátkozás, az ismerkedés is elsődleges szempont ennek a találkozónak a megrendezésében. Más jelleggel ugyan, de alapjaiban a valamikori Vendégségben Budapesten rendezvénysorozat koncepcióját követi a program. Számítunk azok jelentkezésére, akik szeretnének részt venni a találkozón, illetve bármilyen ötlettel hozzá tudnak járulni a rendezvény sikeréhez. Most Szabadkát, Újvidéket és Magyarkanizsát kerestem föl, hiszen régi partnereink együttműködésére továbbra is számítunk.