2024. április 26., péntek

A VMSZ az SZHP biztos partnere

Várhatóan ma hirdeti ki a Köztársasági Választási Bizottság a választások hivatalos eredményét

Várhatóan 15 napon belül megalakul az új kormány. Azt még nem tudni, hogy a legtöbb szavazatot begyűjtött Szerb Haladó Párt mely párttal alakítja majd a kormányt, egyedül az biztos, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség része lesz a hatalomnak, jelentette be Aleksandra Vučić kormányfő, majd hozzátette, nem hajlandó semmilyen kompromisszumokra annak érdekében, hogy megalakuljon a parlamenti többség.

Vajdaság területén várhatóan nagykoalíció alakul majd. Ám országos szinten erre már nem biztos, hogy sor kerül – magyarázta Vučić. Biztos partnerével, a VMSZ mandátumaival már így is összesen 135 képviselővel lesznek jelen a parlamentben, mondta. Azt viszont hozzátette, hogy nem szeretne abszolút többséget a parlamentben, a 190 mandátumú többség kialakítása ugyanis számos kompromisszum megkötését jelentené, erre viszont nem hajlandó. Kiemelte, egyáltalán nem zavarná, ha az ellenzék is egyesülne, hiszen ezzel csak azt bizonyítaná be, hogy nem követ semmilyen konkrét politikát.

Cáfolta azokat a médiumokban megjelent találgatásokat, amelyek a minisztériumi helyek leosztásával kapcsolatosak. Mint Vučić hangsúlyozta, a dolgoknak meg kell érniük, hogy tervvel és kész programmal álljanak elő. Majd hozzátette, 15 napba sem telik majd az új összetételű parlament felállása után, hogy megalakuljon a kormány. Az is megtörténhet, hogy egy napon alakul meg mind a két testület, mondta.

Ehhez azonban meg kell várni, hogy a Köztársasági Választási Bizottság kihirdesse a vasárnapi választások végeredményét. Erre várhatóan ma kerül sor. Eddig az adatok 98 százalékát dolgozták fel, ám egyes pártok, az SZHP-vel az élen, a szavazatok újraszámlálását kérték, illetve a választási jegyzőkönyvek átvizsgálását. Az SZHP arra gyanakszik, hogy az ellenzék képviselői a választások napjának éjszakáján nyomást gyakoroltak a választóbizottság tagjaira, az ellenzék pedig a szavazatok meghamisítására gyanakszik, képviselői szerint ugyanis a választóbizottság adatai nem egyeznek a választóhelyekről begyűjtött adatokkal.

A Köztársasági Választási Bizottság tegnap minden pártnak jóváhagyta a választási dokumentumokba való betekintést, valamint az SZDP–LDP–VSZL, illetve a Szerb–Orosz Mozgalom és a Bosnyák Demokratikus Közösség kérvénye alapján minden érdekelt párt megkaphatja a választóbizottságok által összeállított jegyzőkönyvek fénymásolatát is.

A Köztársasági Választási Bizottság hét választóhelyen elrendelte a választások megismétlését a felfedezett szabálysértések miatt. Arról, hogy mikor ismétlik meg a szavazást a Vranje, Niš, Belgrád és Jagodina területén található választóhelyeken, Dejan Đurđević, a választóbizottság elnöke ma dönt majd.

A Köztársasági Választási Bizottság adatai szerint, miután a szavazatok 98,04 százalékát sikerült feldolgozni, azok 48,26 százalékát – a legtöbb szavazatot – az SZHP kapta, illetve további hat lista lépte át a cenzushatárt. A Szerbiai Szocialista Párt a szavazatok 10,97 százalékát, az SZRP 8,11 százalékát, a Demokrata Párt 6,06 százalékát, az Elég volt 6,05 százalékát, az SZDP–LDP–VSZL 5,04 százalékát és a Dveri – Szerbiai Demokrata Párt az 5 százalékát gyűjtötte be.

A parlamentben képviseltetik magukat a kisebbségi listák is: a VMSZ, amely a szavatok 1,51 százalékát, Sulejman Ugljanin szandzsáki Demokratikus Akció Pártja a 0,78 százalékát, Muamer Zukorlić és a Bosnyák Demokrata Közösség a 0,84 százalékát, illetve Ardita Sinani és a Demokrata Cselekvés Párt a 0,43 százalékát, valamint a Zöld Párt a 0,64 százalékát szerezte meg.

A 8377 választóhelyből tegnap 8213 adatait dolgozták fel, 164 még hátramaradt. Đurđević kiemelte, a szavazóképes 6 597 842 szavazóból 3 713 016 szavazott, vagyis a szavazóképes lakosság 56,28 százaléka.