2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

A legjobb védelem a legjobb támadógépezet ellen

A Bajnokok Ligája második elődöntőjében a kupasorozat 2015/2016-os idényének legjobban védekező és legjobban támadó csapata mérkőzik meg egymással, a párharc első meccsén ma este az Atlético Madrid a Bayern Münchent fogadja. A madridi együttes a legutóbbi 15 hazai BL-meccséből 13-at zárt kapott gól nélkül, a bajnokságban pedig a szlovén Jan Oblak megdöntötte Thibault Courtois rekordját, az eddigi 35 fordulóból 23 alkalommal húzta le a rolót az ellenfél támadói előtt. A vendég bajorok ellenben éppen támadásban remekeltek a BL-idényben, az elődöntősök közül 28 lőtt góljuknál többel nem dicsekedhet senki. A Bayern egyik fő gólfelelőse, a csapattársával, a szintén nyolcgólos Thomas Müllerrel egyetemben góllövőlista-második lengyel Robert Lewandowski nem fél a madridi védelemtől, inkább kihívásnak tartja, hogy megpróbálhat túljárni az eszükön: „Az övék a legjobb védelem a spanyol élvonalban. Úgy látom, minél több megszakításra játszanak. Óvatosnak kell lennünk. Csatárként kihívás egy olyan védelem ellen pályára lépni, amely ilyen kevés gólt kap, de én örülök, hogy ellenük játszhatok. Tudjuk, hogy nehéz lesz, de mi vagyunk a Bayern.”

A bajorok sérültjei közül Jerome Boateng elkezdte az edzéseket, de ma este talán még nem kap lehetőséget, Holger Badstuber és Arjen Robben továbbra is maródi, illetve Sebastian Rode is betegséggel küzd. A Matracosoknál a leginkább a védelem tengelyének számító Diego Godín játéka kérdéses, nagy érvágás lenne a madridi gárdának, ha térdproblémái miatt lemaradna a találkozóról – a lábtörésből lábadozó Tiago biztosan kihagyja a találkozót, de Diego Simeonének így is nagy a választási lehetősége, ráadásul eltiltásából visszatérhet Fernando Torres is. „A Bayern elleni meccs legalább olyan nehéz vagy még nehezebb lesz, mint a Barcelona elleni. A fegyvertáruk különbözik, de hasonló futballt játszanak. Reméljük, hogy ez nem az ő estéjük lesz, és jó eredményt érünk el” – fogalmazott José Giménez, az Atlético középpályása.

A két csapat egyetlen korábbi találkozása az 1974-es BEK-döntő volt, a hosszabbítás után 1:1-et hozó első meccset követően az újrajátszást a Bayern nyerte 4:0-ra a brüsszeli Heyselben. Az Atlético ugyan jó mutatókkal rendelkezik hazai pályán a legrangosabb kupasorozatban, hiszen legutóbbi 16 meccséből 12-t megnyert a Vicente Calderón Stadionban, viszont amiatt izgulhat, hogy a hat legutóbbi kieséses szakaszos meccséből csak egyszer nyert, három döntetlen és két vereség mellett. A Bayernnek is van izgulnivalója a múltbéli statisztikák miatt, mivel a legutóbbi hét idegenbeli kieséses meccsén nem tudott nyerni – négyszer döntetlent játszott, háromszor kikapott.

Az Atlético Madrid egyébként története 5. BEK/BL-elődöntőjére készül, a Bayern a 18.-ra, aminél többet csak a 27 elődöntővel csúcstartó Real Madrid mondhat el magáról – a bajorok ötször a trófeát is magasba emelhették, az Atléticónak eddig két elveszített fináléja van.