2024. április 26., péntek

Újabb szerb állampolgárt raboltak el Líbiában

Belgrádi lapértesülések szerint szabadon engedték, a külügyminisztérium nem erősítette meg a hírt

A szerb külügyminisztérium jelentése szerint a 46 éves Miroslav Tomićot szombaton rabolták el Líbiában, és belgrádi lapértesülések szerint már szabadon is engedték. A külügyminisztériumból nem tudták megerősíteni ezt a hírt. A Tanjug hírügynökség a német Ferrostaal cégre hivatkozva jelenti, hogy a szerb állampolgárságú férfit szabadon engedték, és biztonságos helyen tartózkodik. A külügyminisztériumban elmondták, vannak olyan feltételezések, melyek szerint Miroslav Tomićot szabadon engedték, de ezt nem tudják alátámasztani. Hangsúlyozták, hogy folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a líbiai hatalommal.

A szerb állampolgárt 102 kilométerrel az egyiptomi határtól rabolták el. A Večernje novosti napilap értesülései szerint Tomić egy olajmezőn dolgozik, 1200 kilométerre Tripolitól, Líbia fővárosától. A férfi éppen egy furatot ment leellenőrizni, mikor elrabolták. Tomić, mint ahogy az összes többi munkás, azt az ígéretet kapta, hogy biztonságban lesz, mert őrzik az olajfuratokat, írja a B92. Mivel a furat, amelyen Tomić dolgozott, nem a háborús zónában található, ezért feltételezik, hogy a helyi bűnbandák egyike rabolta el a szerb férfit váltságdíj fejében. A kutatást azonnal megkezdték, miután megérkezett a jelentés Tomić eltűnéséről.

Tomić 20 éve Líbiában tartózkodik, ahol a német Ferrostaal cégnek dolgozik – amely az olajvezetékek és berendezések karbantartását végzi – a nemzetközi csapat egyedüli szerbiai tagjaként. A Večernje novosti napilap szerint Tomić, akinek a családja a Mali Zvornik községbeli Brasina faluban él, három héttel az elrablását megelőzően Szerbiába látogatott, és július folyamán tervezett ismét hazajönni, amikor feleségével és két kiskorú fiával közösen nyaralni mentek volna. Legutóbb barátja beszélt vele telefonon, aki szintén Líbiában él és dolgozik.
Miroslav Tomić a negyedik szerb állampolgár, akit az utóbbi időben elraboltak Líbia területén.
Slađana Stankovićot és Jovica Stepićet 2015 novemberében rabolták el a líbiai Sabrata városában. Őket nem sikerült kiszabadítani az emberrablók karmai közül, halálukat az Iszlám Állam egyik táborában lelték, amelyet az Egyesült Államok légiereje 2016. február 19-én lebombázott.
Idén január derekán tíz hónapos fogság után szabadon engedték Srđan Babićot, Zoran Đinđić egykori testőrét. A férfi a francia Argus őrző-védő cégnek dolgozott, amely diplomaták és gazdasági küldöttségek utazásait biztosította.