2024. április 26., péntek

Támogatás a reformok végrehajtására

A Világbank ebben az évben akár 200–300 millió dollárral is támogatná a szerbiai reformok megvalósítását, de a végső összeg attól függ, hogy az új kormány mekkora hajlandóságot mutat a megkezdett munka folytatására – nyilatkozta Ellen Goldstein, a Világbank délkelet-európai irodájának vezetője.

– Megközelítőleg 200–300 millió dollárt tartunk fenn Szerbia számára, amely a választások után kérhető le, persze csak akkor, ha az államvezetés továbbra is követi a már lefektetett reformtervet – fejtette ki az igazgató.

Az eddigi eredményekkel kapcsolatban Goldstein elmondta, hogy az államvezetés jó úton halad az ország ügyeinek rendezésében, egy-két kulcsfontosságú kérdésben azonban gyorsabb munkára lenne szükség.

– Ki kell azonban emelni, hogy Szerbia több komoly kezdeményezést is tett a gazdaság fellendítése érdekében, de az eredmények sokszor elmaradtak, mert különböző hatalmi érdekek húzódtak meg a háttérben – hangsúlyozta az irodavezető.

– Az biztos, hogy a reformok hosszú távon jót hoznak a polgárok számára. A különböző érdekcsoportosulások veszíthetnek a legtöbbet. Ez utóbbira a legjobb példa a gyógyszeripari érdekcsoportok. A gyógyszerek drágák, a betegeknek pedig szükségük van rájuk, ezért a kelleténél akár 20-25 vagy 50 százalékkal is többet fizetnek értük. Ugyanakkor az érdekcsoportok a hangoskodókkal is profitot termelnek, akik fennhangon beszélnek arról, hogy a reformok rosszak lehetnek.

Kiemelte, Szerbia az előző évtizedekben lemaradt, ezért is van égető szükség a különböző átalakítási tervek megvalósítására, felgyorsítására.

– Elmondható, hogy Szerbia követendő példa más országok számára, amelyek hasonlóan nehéz gazdasági és társadalmi helyzetben vannak. A Balkánon béke honol, és ez lehetőséget szavatol arra, hogy az országok behozzák a 10–15 éves lemaradásukat. Szeretnénk, ha ez gyors lenne, annak ellenére is hogy tudjuk, összetett folyamatról van szó – fejezte be Goldstein.