2024. április 26., péntek

Vučić: Mélységesen meghatódtam

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke az első választási eredmények közzétételét követően örömének adott hangot, mondván, hogy mélységesen meghatódott, hiszen a polgárok pártját választották a következő összetételű kormány vezetőjévé.

Ez hatalmas megtiszteltetés, másrészről viszont még nagyobb kihívás és felelősség, fogalmazott első nyilatkozatában Vučić, mondván: pontosan tudja, hogy hová kell haladnia Szerbiának, valamint azt is tudja, hogy mit kell tennie a szebb jövő érdekében.

Az SZHP elnökének értékelése szerint ezek a választások voltak az elmúlt 25 év legbékésebb és legszabályosabb választásai.

– A korábbi választások az ország stabilizálásáért voltak, ez viszont a gyümölcsöző jövőért. Szerbia folytatni fogja európai útját, sőt, gyorsabban kíván haladni ezen az úton. Emellett Szerbia a jövőben is jó kapcsolatokat kíván ápolni Oroszországgal és Kínával, de az USA-val is. Ha a köztársasági elnöktől mandátumot kapok a következő kormány megalakításához, ígérem, hogy mindenki miniszterelnöke leszek, azoké is, akik nem az SZHP-re szavaztak – fogalmazott Vučić.

A haladók elnöke gyors kormányalakítást helyezett kilátásba, mert elmondása szerint nincsen idő az ünneplésre.