2024. április 26., péntek

Érkezik a sarkvidéki hideg

Kései tél köszönt be Nyugat-Európába, de itthon is jól fog jönni a nagykabát

Vasárnap hajnalban indul a sarkvidéki hideg betörése - számolt be a magyar Időkép és más időjárás-előrejelző honlapok.

Egy anticiklon erősödik meg a következő napokban a Brit-szigetektől nyugatra, melynek peremén észak, északnyugat felől az évszakhoz képest szokatlanul hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek árasztják el a Skandináv-félsziget, majd Nyugat-, végül pedig Közép-Európa térségét is. Nyugat-Európában helyenként hózáporokra is számítani kell, éjszakánként pedig kiterjedt fagyok jelzik majd a kései tél visszaköszönését.

Szombattól az érkező hideg levegő hatására várhatóan egy mediterrán ciklon mélyül ki a Genovai-öböl fölött, így először szombat délutántól záporok-zivatarok érkeznek majd az Adria felől.

Magyarországra a hideg várhatóan vasárnap hajnalban kezd el a Dunántúlon viharossá fokozódó északnyugati széllel beáramlani, így a csúcsértékek 10 és 15 fok közé esnek vissza. Szerbiában már vasárnap több mint tíz fokkal visszaesik a hőmérséklet, hétfőn pedig a jelenlegi előrejelzés szerint még hidegebb lesz fagypont közeli hajnali hőmérsékelti értékekkel. A jövő hét elején kifejezetten hűvös, gyakran szeles, időnként csapadékkal tarkított időjárásra van kilátás. Keddtől ismét emelkedik majd a hőmérő higanyszála.