2024. április 26., péntek

A jó szándék is nagy beruházás

Versenypálya készül Bezdánban a sporthorgászoknak

A bezdáni sporthorgászok több évtizedes álma teljesülhet be idén nyáron, amikor elkészül a nemzetközi megmérettetésekre is alkalmas sportpálya. A létesítmény az állami érdekek és a civil igények összefonódása mentén készül, és beilleszkedik a bezdáni Rekreációs Központ turisztikai kínálatába, egyben a mozgássérültek számára is új lehetőségeket nyit. A beruházás kapcsán Varga Ferencet, a Vajdaság Vizei Közvállalat zombori munkaegységének vezetőjét kérdeztem.

Úgy tűnik, ebben a projektben sikeresen találkozott a közérdek a civil elvárásokkal. Voltaképpen a bezdáni Csuka Horgászegyesület kezdeményezte egy versenypálya kialakítását, de hiába fordultak különböző hatóságokhoz, még választ se kaptak indítványaikra. Hogyan történt, hogy Ön, a Vajdaság Vizei zombori munkaegységének vezetője partneri lehetőséget nyitott a civilek előtt?

– Nekünk, mármint a közvállalatnak, tereprendezési feladatunk van a Verbász–Bezdán-csatornának a bezdáni hajógyárral szembeni szakaszán. Úgy gondoltam, ha már úgyis mederterelést és partrendezést végzünk, miért ne szolgálja ez a munka a közösség javát is. Nem csak az említett horgászegyesületet vontuk be a tervek előkészítésébe, hanem más helyi és zombori civileket, mert Európában már így működnek a dolgok. Mindenki megmondja, milyen elvárásaik vannak, milyen lehetőségeik, akárcsak mi, és végül, a több fordulós egyeztetések nyomán a Vajdaság Vizei beruházóként nekivág a munkának.

Eddig azért nem igazán volt gyakorlat felénk, hogy a civilek beleszóljanak a közvállalatok munkájába.

– Most se beleszólásról, hanem egy lehetőség bölcs kihasználásáról van szó: számunka adott egy föladat, amit el kell végeznünk. Ehhez csupán még egy kis jó szándék kell, hogy az elvégzett munka ne csupán a közvállalat terveinek és előírásainak tegyen eleget, hanem emellett a lakosság, a célcsoportok, így a sporthorgászok és a mozgássérültek, de szélesebb értelemben a hazai és külföldi turizmus, ennek révén pedig a település érdekeit is szolgálja.

Miként kerültek képbe a mozgássérültek?

– Amikor már biztossá vált a munka, és a közvállalat idei költségvetésében is megjelentek a szükséges összegek, elkezdtünk szélesebb távlatokban gondolkodni, csatlakozott hozzánk több egyesület, köztük a mozgássérültek városi egyesülete, amelynek vezetője a bezdáni Faddi Csaba. Az egyeztetések során kiderült, hogy bármennyire is gazdag Bezdán és környéke álló és folyóvizekben, olyan terepe nincsen, ahol az előírásoknak megfelelő sporthorgászpályát lehetne üzemeltetni. Ha nincsen, majd lesz, gondoltuk, hiszen a megvalósítás semmiből se kerül többe a partszakasz egyszerű rendezésétől. Közel egy kilométer hosszan rendezzük a partszakaszt, ebből több száz méter a mozgáskorlátozottak kényelmét szolgálja, 3–5 méter széles platóval, ami a mindenkori legmagasabb vízállás fölött 20 centiméterre áll, a megközelítést a meglévő inspekciós szervízút biztosítja, a kerekes kocsis közlekedést semmi se akadályozza. Ki kell elégítenünk a törvényi előírásokat a munkálatok során, de nem győzöm elégszer hangsúlyozni, jó szándékkal, igyekezettel javíthatunk például a mozgássérült polgártársaink életvitelén, és a tervezett dupla partszakasz a természetlátogatók számára is érdekes lesz.

Milyen szakaszban áll a megvalósítás?

– Az érdekelt felek az egyeztetés záró szakaszába jutottak, a kivitelezési tervek egy hónap alatt elkészülnek, a közbeszerzési eljárások másfél hónap alatt lezárulhatnak, a tervezett munkákat egy komoly vállalkozó egy hét alatt elvégezheti, tehát még idén nyáron birtokukba vehetik a pecások a pályát.

Nem elég csak kimenni a természetbe, ott lenni, majd ott „felejteni” a szemetünket, ami általános probléma bármely természetvédelmi és természeti övezetben.

– Amiről most beszélünk, az a föld- és vízmunkák. A projektet eleve folytathatóvá tervezzük, tehát az átrendezett területre jön még a városi bútorzat, padok, asztalok, illemhelyek, szemétlerakók, csónakkikötő stb, de nem úgy, hogy bárki a saját szakállára módosíthatja a természeti képet, mondjuk úgy, hogy az angolparkból franciaparkot alakít ki, és a végeredmény egy giccses tájrajzot ad, hanem a tervezésbe ugyancsak szakembereket vonunk be, akik a terület fölhasználóinak igényeit szem előtt tartva készítik el terveiket. Emellett nagyon fontos, hogy a most érintett területtől mindössze 300 méterre fekszik a számos szolgáltatást nyújtó Bezdáni Rekreációs Központ, egyebek közt regisztrált sátortáborral, illetve egy olyan komplexummal, amely több ezer látogatót is képes befogadni.

Igazi gyöngyszem (Diósi Árpád felvétele)

Igazi gyöngyszem (Diósi Árpád felvétele)

Mi ez a Rekreációs Központ?

– Ennek a terepnek a jelentősége hamarosan fölértékelődik, ugyanis a Vajdaság Vizei és a bajai Vízgazdálkodási Vállalat jelentős összeget igényelt az IPA pályázatokon a jelen említett helyszíntől két kilométerre fekvő bezdáni Duna-zsilip revitalizálására. Amikor ez elkészül, nyitott lesz az említett csatornarész, a bajai tápcsatorna és a Duna közti átjárás, ami számos turista számára válhat kívánatos útvonallá. A Rekreációs Központnak most is több funkciója van, itt található a nemzetközi hírű Duna Kajakklub székháza, itt van a vadászház, a négy éve már kifizetődően működő kemping, a Fekete Sűrű civil szervezet focipályája, tehát a rekreációs funkciót tökéletesen kielégíti. Ezzel a területtel szemben helyezkedik el a helyi strand, amit tíz évvel ezelőtt hozott létre a helyi közösség, egy olyan komplexum, ami az évente megrendezett Hármas Találkozó helyszíne, ami meg sem érzi az akár több tízezer fős közönséget.

Óriási lehetőségek állnak előttünk, csak legyen hozzájuk akarat és jó szándék. A tervek végső formájáról az elmúlt hétvégén egyeztettek: a zombori Bácska para- és kvadriplégiások községközi egyesülete képviseletében Faddi Csaba elnök, Bácsi Róbert tag, a Vajdaság Vizei Vízgazdálkodási közvállalat képviseletében Varga Ferenc, a Csuka sporthorgász-egyesület képviseletében Farkas Attila, a Ponty horgászegyesület képviseletében Kanizsai Gyula, valamint a Bezdán infó civil szervezet képviseletében Seres Árpád és Kanizsai Mihály, akik egy bezdáni halászlé elfogyasztásával tettek pontot a tárgyalások végére.