2024. április 26., péntek

Mérföldkő az újraélesztésben

Automata defibrillátor a zentai piacon

Tegnap délben a zentai városi piacon automata külső defibrillátort helyeztek el a Trimplex üzlet azon falára, amely a tejcsarnokra néz.

Fotó: Homolya Horváth Ágnes

Fotó: Homolya Horváth Ágnes

Az újraélesztésben alkalmazható műszert dr. Surján Gusztáv, az egészségház igazgatója és Lőrinc Csongor, a mentőszolgálat fő technikusa helyezte el a készüléknek kialakított védődobozban. A defibrillátor köztéren való elhelyezésének ötlete két évvel ezelőtt született meg, és most az önkormányzattal való összefogással meg is valósult. Az újraélesztésben az első és nélkülözhetetlen láncszemnek tekinthető műszer mindenki számára elérhető, és egy alapvető képzés után bárki használni tudja. A géppel a sikeres újraélesztések számát akár meg is lehet triplázni vagy ötszörözni. Lőrinc Csongor elmondta, hogy a laikus elsősegélyben nem csak az a feladatunk, hogy a mentőt hívjuk, az ugyanis kevés, ha a mentőre várunk, elmúlik az az értékes négy percünk, amely alatt segíthettünk volna.

– Oda kell menni a bajbajutotthoz, meg kell állapítani, hogy az egyén lélegzik-e. Amennyiben nem él, nem használjuk, ha él, használjuk, és az sem baj, ha kivettük a gépet a dobozból, odavittük, és közben az ember megmozdult, akkor visszatesszük. Ha van az illetőnek szívműködése, és mi mégis rátettük a gépet, nem kell aggódni, nem fog sokkot leadni, hanem utasít a tennivalókra. Nem gyakoriak azok az esetek, amikor a gépet használni kell, de pár évente előfordul köztéren, gyárban egy-egy haláleset. Mi a túlélési arányt szeretnénk ezzel megsokszorozni. A gép semmilyen karbantartást nem igényel, ötévente kell akkumulátort cserélni benne, a doboz hűti, fűti magát, télen tartja a plusz öt fokot – mondta a szakember.

Az automata defibrillátor használatára tömeges képzéseket szerveznek, amelyre bárki jelentkezhet a zentai egészségházban. A piactéri üzletek alkalmazottai már tudják használni, de a cél az, hogy a közszférában, az oktatásban, a gyárakban dolgozók mind képzésben részesüljenek. Erre a célra egy oktatógépet használnak, amely ugyanúgy működik, mint a piacon elhelyezett defibrillátor, csak nem tud áramot leadni. A tanulógép magyar nyelven, a közterületen elhelyezett szerbül utasítja az embereket, és mutatja, mit kell csinálni, tehát teljes útmutatást nyújt az újraélesztés folyamatában.

Szerbiában ez az első köztéri, külső defibrillátor, amely mindenki számára hozzáférhető. A gép dobozostul 420 000 dinárba került.