2024. április 26., péntek

Új biciklikölcsönző

Az újvidéki parkolási díjak megfizettetésével megbízott Parking servis közvállalat kiépíttetett és megnyitott még egy biciklikölcsönző pontot a városban.

Az NS Bike elnevezésű, immár hat éve sikeresen működő rendszer keretében ez már a 12. ilyen állomás. Tegnaptól tehát a Heréskertben is, a Kornelije Stanković és a Milenko Grčić utca kereszteződésének közelében is bérelhetünk biciklit, a közvállalat, azaz az önkormányzat ilyen módon igyekszik serkenteni a környezetvédelmet, csökkenteni a zajt és a légszennyeződést a városban. A Parking servis vállalat igazgatója elmondta, hogy a rendszer mára már komoly alternatívát jelent, vetélytársat a városi tömegközlekedésnek, illetve az egyéb, motoros fuvarozási módoknak.

Az új biciklikölcsönző állomás is – akárcsak a többi – teljesen önműködő, a kölcsönzés chipkártya behelyezésével történik, a parkoló történéseit kamerákkal felvételezik. A biciklikölcsönző rendszert elfogadták az újvidékiek, erről tanúskodnak a számadatok is: Tavaly 27 ezer alkalommal béreltek kerékpárt a rendszerbe betagosodottak, az elmúlt hét-nyolc napban, amióta az idény megkezdődött, már 300-nál is több kölcsönzést jegyeztek. Biciklikölcsönző pontok a következő helyszíneken találhatók: A Strand előtt, a Vojvodina Sport- és Üzletközpont előtti platón, a vasútállomás mellett, a Szerb Nemzeti Színház mögött, az egyetemvárosban, a heréskerti ABC áruház közelében, illetve tegnaptól a fent említett utcák kereszteződésénél, az Újtelepen a Rodić üzlet előtt, a Limánon az egészségházzal szemben, valamint a NIS-Gazprom épületénél, Péterváradon a Preradović utcai postánál, továbbá a Belgrádi rakparton, a sétány mellett. A bérlés óránként 20 dinárba kerül, 100 dinárért egész nap karikázhatunk. A közvállalat köszönetet mond a polgároknak és a felhasználóknak, amiért nem tették tönkre a bicikliket, vigyáznak a bringákra, remélik, ez így marad ebben az idényben is!

Büntetik a kerékpárosokat

Az újvidéki kerékpárosok egyesületei figyelmeztetnek arra, hogy a közlekedési rendőrség nemrégiben megkezdte a biciklisek bírságolását a Szabadság hídon – többé nem szabad a híd forgalmi sávjaiban kerékpározni! Az idén állítólag már 16 biciklist megbüntettek ezért a szabálysértését, pontosabban szabálysértési feljelentést tettek ellenük. A rendőrségen azt mondják, hogy a közlekedésről szóló törvény értelmében a bicikliseknek a gyalogjárdán kell közlekedniük, pontosabban itt kell tolniuk a biciklit. A Szabadság hídon kiépített gyalogjárdát azonban nem arra tervezték, hogy biciklit toljanak itt, a bombázások utáni újjáépítés pedig még keskenyebbé tette a járdát – ütközésvédő energiaelnyelőket építettek be. A büntetés 6 és 20 ezer dinár között mozog.