2024. április 26., péntek

Bolyais siker Miskolcon

A közelmúltban rendezték meg Miskolcon a XVI. Diákvegyész Napokat, amelyről a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium csapatai egy harmadik helyezéssel és egy különdíjjal tértek haza. A rendezvényen a magyarországi és a külhoni magyar középiskolások mutathatják be kutatási eredményeiket a kémia területén – mesélte napilapunknak Szórád Endre, a zentai tehetséggondozó kémiatanára, s a vajdasági csapat vezetője, s hozzátette azt is, hogy ez a rendezvény már csak azért is lényeges a diákok számára, mivel nemcsak az ilyesfajta szereplésekbe szereznek betekintést, hanem egymás tudományos munkáiba is. A zentai tanár elmesélte azt is, hogy a miskolci versenyen tíz perc állt a tanulók rendelkezésére, hogy előadják, illetve hogy bemutathassák munkáikat, a zsűri tagjainak pedig öt perc alatt kellett megvitatniuk a látottakat.

Szórád Endre elmondta azt is, hogy elsősorban a gimnázium elsőseit szokták bevonni a munkába, mivel az általános iskolában nem volt lehetőségük részt venni ilyen jellegű versenyen.

A zentai diákok egyébként eredetileg hat munkával készültek a miskolci megmérettetésre, de különböző technikai okok miatt végül csak négy bemutatóval vettek részt a rendezvényen.

A versenyzők közül Nyilas Orsolya, Szabó Imre a foszfor víz alatt történő égését mutatta be a bírálóbizottságnak, s ez a munka kiérdemelte a megmérettetés egyik védnökének, a BorsodChem Zrt.-nek az ajándékát. A Magyar Kémikusok Egyesületének a harmadik díját szerezte meg Molnár Ramóna és Csíkos Gergő, a redox reakciókat bemutató munkájával, Szvoreny Viktor pedig A szerves anyagok eltávolítása az ivóvízből aktív szén és speciális ioncserélő segítségével című munkájával a verseny védnökének az ajándékát érdemelte ki. A versenyen részt vevő zentai diákokat ezenkívül előadást tarthatnak az egyébként kizárólag az egyetemisták számára szervezett Országos Tudományos Diákköri Konferencián, amelyet április 20-án rendeznek meg az Óbudai Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsának szervezésében.